Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Nézze meg, mennyire biztonságos a környéke!

Az Otthontérkép készített egy bűnözési térképet, melyen a legfontosabb hazai településeken keresgélhetünk a lakáspiaci szempontokból legrelevánsabb bűnözési kategóriákban. A rendőrség hivatalos adatain alapuló térképen jelenleg 44 vidéki városban és Budapest összes kerületében, illetve városrészében láthatjuk a vizsgált időszakra vonatkozó kocsifeltöréseket és lopásokat, lakásbetöréseket, személy ellen elkövetett bűneseteket.

Az Otthontérkép legújabb fejlesztése alapján Siófok a bűnözéssel leginkább fertőzött magyar nagyváros. Viszont ha Budapestet kerületi bontásban vizsgáljuk, akkor az abszolút győztes a VI. kerület lett a 2013 márciusa és 2014 februárja között vizsgált, ezer főre jutó bűnesetek számában.


Budapesten a belváros az igazi Sin City

A budapesti kerületek közül összességében egyértelműen a belvárosi kerületekben történik a legtöbb bűncselekmény. Ez talán nem is meglepő, hiszen hétköznap és hétvégén is ezen a területen sűrűsödik a nappali és az éjszakai élet, illetve a turisták is leginkább ezekben a városrészekben fordulnak meg a legnagyobb számban. A listát a VI. kerület vezeti az V. és a VIII. kerület előtt, majd leszakadva követi őket a IX. kerület, és így tovább.

A legkevesebb bűncselekményt Pest külső részein, a XVI., a XVII. és a XVIII. kerületben regisztrálta a rendőrség. A legkevesebb és legtöbb bűncselekménnyel rendelkező kerületek között mintegy százszoros a különbség – igaz, csak a bejelentett bűncselekményekről lehet információja a rendőrségnek.


Oda érdemes menni lopni, ahol sokan vannak

A vizsgált vidéki városok közül Siófokon történt magasan a legtöbb bűncselekmény ezer lakosra vetítve, több mint 78 darab . Budapest egészét vizsgálva ez a szám alig több, mint 50. A legnagyobb balatoni településen több mint 1900 bűncselekményt regisztráltak tavaly március és és idén február között. Ugyanez a mutató a budapesti agglomerációhoz tartozó Piliscsabán alig haladja meg a 8 esetet ezer lakosonként. Siófokon a kiemelkedő turizmus miatt nyaranta megsokszorozódik a településen élők száma, így nem is csoda, hogy a jellemzően a lopásokra specializálódott bűnözők egyik legfontosabb bázisa.

Ha eltekintünk a két véglettől, és csak a nagyobb lélekszámú megyei jogú városokat vizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy ezer lakosra vetítve közel 38 bűnesettel Szolnok vezeti az összesített listát, míg a legbékésebb városunknak Sopron számít a maga kevesebb mint 17 bűncselekményével ezer lakosonként.


Szigetszentmiklós a betörők Mekkája

A lakáspiaci szempontból leginkább érdekes kategória tekintetében, vagyis a lakásbetörések statisztikájában Szigetszentmiklós teljesített a legrosszabbul a vizsgált időszakban. Itt 1,15 betörés jutott ezer lakosra.

Budakeszin volt viszont a legnagyobb biztonságban a fűnyíró: a vizsgált vidéki települések között az ezer főre jutó betörések száma itt volt a legalacsonyabb (0,07) . A nagyobb megyei jogú városok összehasonlításában ezúttal Eger mutatója a legrosszabb közel 1 – pontosabban 0,96 – esettel, míg Sopron ezen a téren is a jó értelemben vett győztes az alig több mint 0,1 (0,11) esettel ezer lakosára lebontva.

 

 

forrás: index.hu

 

 

 

2014.08.27 11:25:31   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet