Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Nem kell vírusvédelem az androidos telefonokra?

Adrian Ludwig, a Google egyik vezető mérnöke meghökkentő kijelentést tett az újságíróknak a Google éves fejlesztői konferenciáján. Azt állította, hogy azok az androidosok, akik antivírusokat és egyéb biztonsági alkalmazásokat telepítenek a telefonjukra, semmivel sincsenek nagyobb biztonságban, mint azok, akik ezt elmulasztják. A mérnök szerint a potenciálisan veszélyes alkalmazások kockázata igen csekély, s túlzott a felhajtás, ami ezek körül van. Végső soron tehát felesleges harmadik fél víruskergető alkalmazását telepíteni.

A mérnök azt is elmondta, hogy minden egyes app automatikus ellenőrzésen esik keresztül, mielőtt még letölthető lenne. A gyakorlatban a legtöbb androidos felhasználó sohasem fog potenciálisan veszélyes alkalmazással találkozni, de ha teljes biztonságban akarja érezni magát, akkor mindig telepítse az Android legújabb változatát.

Messzemenően nem ért egyet ezekkel a kijelentésekkel Graham Cluley, aki 14 évig dolgozott a Sophosnál. Blogbejegyzésében „rossznak” titulálja Adrian Ludwigot, és csodálkozik, hogy pont egy ilyen biztonsági szakember nincs tisztában azzal, milyen kockázatoknak van kitéve az Android platform.

Azt is nehezményezi, hogy Ludwig csak igen ritka esetekben, csakis bizonyos típusú munkáknál tartja érzékenyeknek a telefonon tárol adatokat, holott – és ebben igazat kell adnunk Cluleynek – egy átlagember számára a fényképei is érzékeny adatoknak számítanak. A frissítést jó ötletnek tartja, azonban azt is hozzáteszi, hogy ez az androidos világban messze nem olyan egyszerű, mint az iOS platformon. Ez előbbinél rengeteg készüléktípus és gyártó van, ki ekkor, ki akkor (ki sosem) teszi elérhetővé a frissítéseket. Összehasonlításként még hozzáteszi: idén júniusban az iOS-felhasználók kilenctizede futtatta a legújabb rendszert, ezzel szemben a KitKat az androidos készülékek mindössze 9 százalékán fut.

Cluleynek arra is volt ellenvetése, hogy komoly biztonsági ellenőrzésen mennek át az androidos appok, s emlékeztetett a WhatsApp beszélgetéseket ellopó alkalmazásra, a hamis Blackberry BBM appra és a hamis antivírus termékekre. Azt azért ennek ellenére is elismeri, hogy még mindig a hivatalos Google Play áruház a legbiztonságosabb hely az androidos appok letöltésére, ezzel együtt furcsállja a Google „unott” hozzáállását az Android-felhasználók biztonságához.

Ami pedig az objektív számokat illeti: az F-Secure 2013-as jelentése szerint a mobil malware-ek 97 %-a a Google operációs rendszere ellen irányult, és idén, az első negyedévben ez az érték már 99 százalék volt. Árnyalja viszont a képet, hogy ezeknek csupán a 0,1 százaléka érintette a Google Play áruházat, a többi külső fejlesztők appjait támadta.

Szóval akkor most telepítsünk vírusirtót androidos telefonunkra avagy sem? Ha különböző forrásokról töltünk le appokat, akkor mindenképpen, viszont ha csak a Google Playből, csak ritkán és akkor is csak nagynevű fejlesztőtől származó alkalmazásokat, elhanyagolható lesz a kockázat. Ezzel együtt jobb félni, mint megijedni, és részünkről úgy gondoljuk, nem foglal el egy vírusirtó akkora helyet a telefonon, hogy ne férne meg rajta szépen, a háttérben, még akkor is – ha Adrian Ludwig állításának megfelelően – úgysem lesz munkája.

 

 

forrás: hvg.hu

 

 

 

2014.07.14 14:55:34   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet