Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Minden harmadik magyar PC-n járt már vírus

Minden harmadik internetező számítógépét megfertőzte valamilyen kártevő az elmúlt egy év során. 10 százalékuk pedig közvetlen anyagi kárt szenvedett ennek következtében.

A mai vírusfertőzések kevésbé látványosak, mint a néhány évvel ezelőttiek. A bűnözőknek már nem céljuk, hogy tönkretegyék a számítógépeket, inkább hitelkártyaadatokat lopnak, vagy zárolják az operációs rendszert, és zsarolással veszik rá az internetezőket, hogy fizessenek a feloldó kulcsért. Nincsenek már nagy vírusjárványok sem, ehelyett sokkal többféle kártevő terjed kisebb fertőzési hullámokban.

A G Data magyarországi felmérése során ezer internetezőt kérdezett meg az NRC segítségével arról, hogy megfertőződött-e a számítógépük a tavalyi évben, és ha igen, akkor milyen kár érte a felhasználókat ennek következtében. A kutatás eredményéből kiderült, hogy a 18-75 év közötti internetező lakosság 32 százalékának, azaz 1,35 millió embernek a számítógépére került fel valamilyen kártékony program. A leginkább érintett korcsoportok a 40-49 év közöttiek (38 százalék) és a 18-29 év közöttiek (34 százalék) voltak.

A helyzet azonban még rosszabb, ha figyelembe vesszük, hogy milyen károkat okoztak a vírusok. A fertőzést elszenvedők 67 százaléka nyilatkozta azt, hogy újra kellett telepítenie a számítógépét, ez több mint 900 ezer magyar PC-t jelent. 20 százalékuk, azaz 270 ezer ember számolt be adatok elvesztéséről, végül pedig 10 százalék, vagyis 135 ezer ember szenvedett közvetlen anyagi kárt a fertőzés következtében.

Az eredmények kapcsán a G Data arra hívta fel a figyelmet, hogy bármilyen operációs rendszert használunk, érdemes gondoskodnunk a jogtiszta, frissített vírusvédelemről. Emellett válasszuk ki körültekintően, hogy milyen szoftverre bízzuk az adataink védelmét, hiszen egy év távlatában a vírusirtók teljesítményében mért kis különbség is számottevő lehet.

 

forrás: biztonsagportal.hu

 

 

2014.04.01 15:16:19   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet