Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Újabb veszély! A magyar netezők sincsenek biztonságban

Akár a pénzük is veszélyben lehet azoknak, akik nem változtatják meg online belépési jelszavaikat, például Facebook-profiljuknál, vagy Gmail fiókjukban. Nem csak a legkisebb vállalkozásoknak fontos a pénzügyi tervezés: segítünk a választásban!

Belépési jelszavaink azonnali megváltoztatására figyelmeztetnek online biztonsági szakemberek és a legnagyobb technológiai cégek. A veszélyt - röviden összefoglalva - az okozza, hogy elavult és hibás az egyik legelterjedtebb titkosítási rendszer (biztonsági kódolás), az SSL. Ez pedig azt jelenti, hogy illetéktelenek megszerezhetik több jelszavunkat is.

Külföldi lapértesülések szerint olyan ismert oldalak felhasználóinak is érdemes gyorsan megváltoztatni jelszavukat, mint a Facebook, a Twitter, a Tumblr, az Instagram, a Google, vagy a Gmail, de felmerült az is, hogy több nagy bank ügyfelei is veszélyben lehetnek.


MI a helyzet a netbankokkal?

Alapvetően elmondható, hogy Magyarországon a bankok honlapjai komoly, tanúsítványokkal elismert/biztosított védelemmel vannak ellátva, a bankoknak természetesen érdeke, hogy az ügyfél biztonságosan tudja használni netbankját. Ráadásul az online bankolásnál messze nem csak a jelszavunkkal tudjuk azonosítani, hitelesíteni magunkat, hanem például egy sms-ben küldött egyszeri azonosító kóddal. Egyelőre nincs információnk arról, hogy bármely hazai pénzintézet ügyfelei veszélyben lennének.

Az azonban már jelenthet veszélyt, ha illetéktelenek elolvashatják például Facebook-üzeneteinket, és ott találhatnak bankkártya-adatokat, amikkel akár netes vásárlást végezhetnek. Érdemes összetett jelszót választanunk, szerepeljenek benne kis-és nagybetűk, valamint számok is, illetve – ha a rendszer engedi – felkiáltójel, vagy kérdőjel. Jelszavunk lehetőleg ne utaljon a nevünkre, lakcímünkre, születési dátumunkra, vagy más, könnyen megszerezhető adatunkra. Érdemes más-más jelszót megadnunk az egyes oldalakon, illetve gyakran változtatnunk.

forrás: penzcentrum.hu

 

 

 

2014.04.11 10:57:43   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet