Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Robbanás előtt az RFID-piac

Vitathatatlan, hogy a rádiófrekvenciás azonosításon alapuló, úgynevezett RFID technológia még az erőteljes növekedési fázisában van, annak ellenére, hogy már közel sem új keletű a dolog. Úgy tűnik azonban, hogy nagyjából egy évtizednyi gondolkodás – vagy nevezzük Csipkerózsika álomnak – után világméretekben is nagyarányú felfutás előtt áll.

Az RFID piac értéke a 2012-es 6,98 milliárd, valamint a 2013-as 7,88 milliárd dollár után idén meghaladja a 9 milliárdot, 2020-ra elérheti a 23,4 milliárd dolláros piaci értéket – ez derül ki a cambridge-i IDTechEx piackutató intézet egyik felméréséből.
A látványos növekedés egyaránt jellemzi majd a piac összes elemét, az aktív és passzív címkék, az olvasók, írók, a szoftverek és az RFID szolgáltatásokat egyaránt – olvasható a jelentésben. A technológia iránti kereslet élénkülése a világgazdaságban tapasztalható bizonytalanság ellenére folytatódik, köszönhetően az alkalmazások meglehetősen széles körének, beleértve a kiskereskedelmi ruházati cikkek felcímkézésétől a közlekedési jegyek megjelöléséig.

Az ezredforduló óta vállalatok sokasága használja az ellátási láncban a passzív címkén alapuló RFID technológiát, de hajlandó a legújabb RFID technológiákra és szabványokra is költeni. (A passzív címkék nem tartalmaznak saját energiaforrást. Az RFID-olvasó által kibocsátott rádiófrekvenciás jel elegendő áramot gerjeszt az antennában ahhoz, hogy a lapra integrált apró áramköri egység feléledjen, és választ küldjön az adatkérésre.)

Az évek során kiderült, hogy az RFID bizonyos területei túl lettek értékelve, a beruházások egy része nem hozta meg a kívánt eredményt, 2010 óta viszont az ágazat belépett a gyors növekedés és a profitabilitás együttes korszakába – húzza alá az IDTechEx. A kutatócég szerint tavaly már 5,9 milliárd darab RFID címke talált gazdára, szemben az egy évvel korábbi 4,8 milliárddal.


forrás: logisztikama.hu

 

 

2014.03.11 14:33:51   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet