Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Túlságosan bízunk a bankok biztonsági rendszereiben

A felhasználók közel fele biztos abban, hogy a számítógépeiket érő internetes támadások után a bankok teljes mértékben megtérítenék a károkat. Így aztán a védelem háttérbe szorul.

A kiberbűnözők sokkal inkább a felhasználók számítógépeit támadják, mint sem a bankok védett informatikai infrastruktúráját, mivel így könnyebben tudják megszerezni a banki ügyfelek adatait. Sajnos a felhasználók viszonylag gyakran figyelmen kívül hagyják az alapvető biztonsági intézkedéseket, különösen az online pénzügyi szolgáltatások kapcsán. Legalábbis erre engednek következtetni a B2B International nemzetközi kutatásának eredményei is, amik szerint a válaszadók 28 százaléka nem ellenőrzi a weboldalak hitelességét, valamint 34 százaléka nem tesz megfelelő lépéseket, hogy megvédje az adatait a nyilvános Wi-Fi hálózatokon érkező esetleges fenyegetettségektől.

A Kaspersky Security Network adatai azt mutatják, hogy csak a Kaspersky biztonsági megoldásai mintegy 1,9 millió felhasználót védtek meg az online pénzügyi csalóktól 2013-ban. És akkor még nem is beszéltünk a többi gyártóról, akik vélhetőleg szintén ilyen nagyságrendű számokról számolnának be.

Felmérések szerin minden negyedik adathalász weboldal utánozza le valamely bank, online áruház vagy fizetési oldal felületét és szolgáltatásait, amelyek könnyen megtéveszthetik a felhasználókat. Eközben a rosszindulatú programok készítői olyan új utakon járnak és olyan megoldásokon dolgoznak, amelyekkel képesek hozzáférést szerezni a felhasználók számláihoz, akár a legújabb biztonsági eszközök megkerülésével is.

A Kaspersky Lab szerint a személyes adatok biztonsági kérdéseinek felületes megközelítése azzal is magyarázható, hogy a felhasználók 45 százaléka véli úgy, hogy egy esetleges kibertámadás során a bankjuk visszatérítené az ellopott pénzüket. 57 százalékuk pedig bízik abban, hogy a saját bankja már gondoskodott a megfelelő védelemről. Eközben azonban nem számolnak azzal, hogy a saját, helyi számítógépeiken is számos biztonsági intézkedést kellene foganatosítani annak érdekében, hogy az adataikat nagyobb biztonságban tudhassák. Így például a vírusvédelem, a tűzfal alkalmazása, valamint nem utolsó sorban a biztonságtudatos számítógép- és internethasználat is nélkülözhetetlen a károk megelőzése érdekében.

Forrás: biztonsagportal.hu

 

 

2014.03.17 09:08:50   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet