Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Valós veszély: soha ne fogadjunk el fizetőeszközként ilyen papírt

A Szent Korona Bank elnevezésű "társulás" ajánlata egy hamis, a valóság minden elemét nélkülöző konstrukció.

Erre figyelmeztetett a Ma Reggelben az MNB felügyeleti szóvivője, aki azt tanácsolta, senki soha sehol ne fogadjon el tartozásai fejében semmilyen "készpénz-helyettesítő" papírt, elismervényt.

Szürreális konstrukció

Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője az M1 reggeli műsorában felhívta a figyelmet: a Szent Korona Bank, amely vidéki előadásain forint helyett fizetési ígérvényt, elismervényt ajánl fizetőeszközként a tartozások kiegyenlítésére, nem létezik, nem egy gazdasági társaság, nem folytat valós üzleti tevékenységet, nincs közhiteles nyilvántartásban, nincs ott a céginformációs rendszerben.

A Szent Korona társulás ajánlata egy teljesen hamis, a valóság minden elemét nélkülöző, szürreális konstrukció, Magyarországon ugyanis a fizetőeszköz a forint, ilyen készpénz-helyettesítő papírt, elismervényt ezért senki soha sehol ne is fogadjon el a tartozásai fejében - jelentette ki az MNB felügyeleti szóvivője, aki hozzátette azt is: az ügyben már büntetőeljárás folyik.

A jegybank korábban már elhatárolódott

A Szent Korona Bank megtévesztő névhasználata ellenére nem bank, pénzügyi szolgáltatások nyújtására nem jogosult, az általa kiállított igazolás fizetési kötelezettségek kiegyenlítésére nem használható; ellene azonban szakhatósági fellépésre nincs lehetősége a jegybanknak - közölte még február elején a Magyar Nemzeti Bank.

Számos, egymástól független jelzés érkezett az MNB-hez, arról, hogy egyes adósok a törvényes fizetőeszköz helyett az úgynevezett Szent Korona Magyar Nemzeti Fejlesztési Bank Innovációs és Tőketársaság (Szent Korona Bank) által kiállított teljesítési igazolással kívánnak eleget tenni fennálló fizetési kötelezettségeiknek. A hitelintézeti törvény nem határoz meg egy nem létező gazdasági társaság szóhasználatára, a gyakorlatban meg nem valósuló tevékenységére vonatkozó rendelkezéseket - hívták fel a figyelmet. Hozzátették, hogy az MNB státustörvénye sem ad módot egy abszurd, a valóság minden elemét nélkülöző, a gazdaságban életképtelen és társasági formával nem is rendelkező információhalmaz elleni szakhatósági fellépésre. Az ennek nevében fellépő személy(ek) tevékenységének megítélésére így az MNB-nek nincs hatásköre. A tevékenység nem pénzügyi szolgáltatásként, hanem egy, a jegybanki feladatkörön kívül eső körben értékelhető.

A Szent Korona Bank megtévesztő névhasználat, illetve az e mögött megjelenő személyek esetleges - a pénz és tőkepiaci szektor és kiemelten az ezzel a szektorral kapcsolatba kerülő ügyfelek számára - káros tevékenysége, az ügyfelek e tevékenységből fakadó esetleges veszteségeinek megakadályozása azonban megköveteli, hogy az MNB egyértelműen elhatárolódjék e jelenségtől - olvasható a jegybank korábbi közleményében.

 

2014.02.25 05:41:43   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet