Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Füstpajzs a nappal rablók ellen

A szakember szerint önbüntetés vagy a teljes kétségbeesés vihette rá a bűncselekmények elkövetésére azt a két férfit, aki fényes nappal lopott, illetve rabolt Szeged belvárosában. Az egyik belvárosi üzlet vezetője szerint több térfigyelő kamera kellene, a biztonsági szakember a füstpajzsot javasolja.

Egy hét alatt két súlyos bűncselekmény történt Szeged belvárosában fényes nappal: múlt pénteken egy ismeretlen férfi kalapáccsal ütötte be délelőtt háromnegyed 11 körül a Kígyó utcai Smaragd ékszerüzlet kirakatát, ahonnan jelentős mennyiségű ékszert markolt fel, majd elmenekült a helyszínről. Szerda délelőtt 11 órakor egy 19 éves férfi fegyverrel rabolt ki egy Tisza Lajos körúti pénzváltót. Bántalmazta az alkalmazottat, majd euróval és forinttal a zsebében próbált elmenekülni, de a járókelők a Hajnóczy utcában leteperték.

– Amennyire tőlünk telik, mindenféle módon védjük az üzletünket: a kirakat védőüveges, és van riasztónk is. A biztonsági őr alkalmazásában azonban nem hiszek: szerintem ez az egyik legjobb tippadó egy rablónak. Azt nem tudom, hogy mennyit bírna ki a mi kirakatunk, úgy tudom, hogy a Smaragd ékszerüzlet kirakatára is többször ráütött a tolvaj egy Samu kalapáccsal, mire sikerült betörnie és elvinnie az ékszereket – mondta egy neve elhallgatását kérő belvárosi üzlet vezetője. A nő leginkább térfigyelő kamerákat hiányol a belvárosból: elmondása szerint a Klauzál tér és a Tisza Lajos körút között egy sincs belőlük, pedig nagyon forgalmas a környék, tele üzlettel.
 



Rendőrök a szerdai fegyveres rablás helyszínén. Fotó: Segesvári Csaba


– Szörnyű, hogy fényes nappal ilyen dolgok történnek Szegeden, igazi Chicago, de a szegénység és a kétségbeesés sok mindenre képes. Olaszországban ilyen nem fordulhatna elő, egy ékszerüzletbe például nem mehet be akárki: csengetnie kell, biztonsági őr engedi be, több bejáraton át jut az üzletbe, amely veszély esetén lezárható. Ez itt, Magyarországon még nem lenne elfogadott, míg Olaszországban teljesen szokványos – magyarázta az üzletvezető.

Mi indíthatta arra a bűncselekmények elkövetőit, hogy fényes nappal próbálkozzanak? A két tettes nem maszkírozta el magát, a Smaragd ékszerbolt kifosztója csak egy baseballsapkát tett a fejére.

– Ha valaki úgy követ el egy bűncselekményt, hogy abszolút felismerhető, amögött önbüntető mechanizmus vagy a teljes kétségbeesés állhat, amikor az ember már elveszíti a józan ítélőképességét. Az önbüntetésnél tisztában van azzal az illető, hogy úgyis elfogják, míg a másik estben a társadalomnak, a családnak, az ismerősöknek is akar tettével üzenni. Minden más esetben, például álarc viselésekor az elkövető a tökéletes bűntényre törekszik, amelyet hosszú időn keresztül tervezget – mondta lapunknak Fodor Sándor szakpszichológus, akinek egyik szakterülete a kriminális személyiség, a kriminális karrier létrejöttének jellemzője.

Farkas Zsolt Géza, a biztonságtechnikával is foglalkozó szegedi Lochner Kft. marketingvezetője elmondta: a fényes nappal történt rablások ellen a legjobb megoldás egy füstpajzs telepítése az üzletbe. – A megtámadott alkalmazott megnyom egy gombot, ami után szinte azonnal átláthatatlan, sűrű füst tölti ki az üzlet légterét. Tapasztalataink szerint ezután a rabló már nem azt nézi, hogy mit tudna elvinni, hanem minél hamarabb el akar tűnni. 2011-ben a Mikszáth Kálmán utcában akartak kirabolni egy ékszerboltot, ahova a mi füstpajzsunk volt telepítve, és ennek használata után menekültek el üres kézzel a rablók a helyszínről. Egy füstpajzs telepítése légtértől függően 300-600 ezer forintba kerül – mondta a marketingvezető.

 

 

delmagyar.hu

 

 

 

2014.01.21 08:46:12   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet