Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Négypilléres program védi a lehetséges áldozatokat

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács munkája nagyon fontos társadalmi igényeket elégít ki. A szervezet segítségével kidolgozott Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia négy pilléren, a települések biztonságán, a gyermek- és ifjúságvédelmen, az áldozatsegítésen és az áldozattá válás megelőzésén, valamint a bűnismétlés prevencióján nyugszik. A Rádió Orient műsorában Hatala József elnök hívta fel a figyelmet az össztársadalmi bűnmegelőzési tevékenység fontosságára.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács működéséről és feladatáról egy 2011. áprilisi kormányhatározat rendelkezett. A testület elnökét a miniszterelnök, míg a társelnököt a Belügyminisztérium és a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztérium jelöli ki. A jogszabály a tagok egyik felét, a minisztériumhoz tartozó kormányzati szervek szakembereit utasítja, míg másik felét felkéri az együttműködésre. Hatala József elnök kiemelte, a tanács nagyon fontos társadalmi igényt elégít ki, társadalmi szinten kell tevékenykednie. „A bűnözés társadalmi tömegjelenség, így átfogóan kell foglalkozni vele. A különböző területeken zajló bűnözés elleni küzdelmet lokálisan, a jó gyakorlatok terjesztésével, összhangban kell folytatni. A szituatív bűnmegelőzés fontos kérdése a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiának.”

A tanács tevékenysége 2013 márciusától vált jelentőssé. Elkezdődött a szervezeti átalakítás, a személyi rendszer felépítése. A tanács 5 fős csapata és a minisztérium közösen kidolgozta a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiát, amelyet a kormány szeptemberben fogadott el. „Nagyon sokrétű munkát végzünk, az államigazgatás rendszerében is el kell tudnunk igazodni. Összehangoló, szintetizáló tevékenységet kell végeznünk. Fontos a szakmai elkötelezettség, továbbá hogy érezzük, hogy nem szélmalomharcot vívunk” – írta le a működést a vendég.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia négy pilléren, a települések biztonságán, a gyermek- és ifjúságvédelmen, az áldozatsegítésen és az áldozattá válás megelőzésén, valamint a bűnismétlés prevencióján nyugszik. A települések biztonságának kiépítésében a közösségi rendészet megteremtése játssza a fő szerepet. „A biztonság a társadalom közös munkájának eredménye, nemcsak a hatóságokkal szemben támasztott elvárás. Az önkormányzat, a polgárőrség, az oktatási intézmények és a társadalmi szervezetek, továbbá az állampolgárok csoportjai fontos szerepet töltenek be benne. „A helyzet javítása érdekében jobban kell támaszkodni az állampolgárok tapasztalataira és együttműködésére, továbbá a folyamatosan változó körülményekhez is alkalmazkodni kell. Az egymásra épülő, egymást segítő rendszer jelentősen javíthatja a település biztonságát.” – Hatala kiemelte, mindenki felelős a biztonság megteremtéséért.

„A jövőbe való befektetést a gyerekeknél kell kezdeni. Ők még fogékonyak, így a biztonságtudatos magatartás kialakításában ideális célcsoportot jelentenek. Megfelelő információkkal el tudnak kerülni bizonyos buktatókat” – hangsúlyozta a Rádió Orient vendége. Hatala József kiemelte, megszólításukban és nevelésükben a sport kiemelkedő szerepet játszik. A sporton belül kialakíthatóak és taníthatóak a megfelelő magatartások, az összetartás és a tisztelet elsajátítása csökkenti a bűnalkalmak és a bűnelkövetések számát. Az elnök a sport jótékony hatása mellett a D.A.D.A. és ELLEN-SZER nevű iskolai programokat emelte ki. Az alkoholizmus, a drogfogyasztás és a dohányzás veszélyeire felhívó kezdeményezések során őszintén beszélgethetnek a fiatalok a szenvedélybetegségek buktatóiról. „A tudatos felvilágosítás hatására életminőség változás következhet be, emelkedhet az átlagos életkor.”

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács vezetője kiemelte, megfelelő tájékoztatással az áldozattá válás aránya is csökken. Az óvatosság és a bizalmatlanság mellett a tapasztalatok megosztása, illetve a lakosság figyelmének felhívása javíthatja a statisztikákat. „Magunk is sokat tehetünk azért, hogy ne legyünk áldozatok. A hatóságok tevékenysége mellett társadalmi összefogás szükséges.”

A stratégia negyedik pillérét a bűnismétlés megelőzése jelenti. Hatala József elmondta a tanács társadalmi beilleszkedést segítő programokat szervez a büntetés-végrehajtási intézményekben. „Minden elkövetőnek esélyt kell adni arra, hogy újra hasznos tagja legyen a társadalomnak. Aki belátja a hibáját és tisztességesen akar élni, arra a társadalomnak is szüksége van.”

A tanács gyakorlati munkája a nyári idegenforgalmi szezon biztosításában is megjelent. A bűnmegelőzési szórólapok egységesítése mellett a Balatonon a szezon utáni üdülőkárok enyhítésén is dolgozik. Hatala emellett a Műjégpályán szervezett vagyonvédelmi programot, valamint a lakóközösségek és egyéb szervezetek bűnmegelőzési tevékenységét támogató pályázatot emelte ki. A 2023-ig tartó Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiával kapcsolatban az elnök bizakodóan nyilvánult meg. „A cél, hogy össztársadalmi fellépés alakuljon ki a bűnözéssel szemben. Így csökkennek a bűnmegelőzés ráfordításai, a pénzeket az oktatásba és az egészségügybe lehet átcsoportosítani – így egy sokkal biztonságosabb ország születhet.” A teljes műsort meghallgathatja itt

 

 

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress/archívum

 

 

 

2013.11.18 15:22:21   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet