Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Európában is terjeszkedik a felhőalapú azonosítás

A Verizon az eddig csak az USA-ban igénybe vehető, felhőalapú hitelesítési szolgáltatását Európában is elérhetővé tette.

A Verizon legutóbbi felmérése szerint az adatbiztonsági incidensek 76 százaléka gyenge vagy lopott jelszavakra vezethető vissza. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy a felhasználók azonosításához alkalmazott módszereken változtatni kell. Természetesen sok technika létezik a hitelesítési eljárások hatékonyabbá tételéhez, azonban a Verizon még korábban úgy gondolta, hogy a problémát messzebbről érdemes megközelíteni, és azt infrastrukturális, illetve architektúrális szinten vizsgálni. Ha pedig már gondolt egy nagyot, akkor nem habozott bevetni a felhőalapú technológiákat sem. Ez ugyan egy elég merész ötletnek tűnt, hiszen nagyfokú bizalom kiépítésére van szükség ahhoz, hogy a szervezetek a felhasználók azonosítására szolgáló adataikat külső szolgáltatóhoz helyezzék ki, és a rendszereik, adataik elérését külső cég megoldásaira bízzák. Úgy tűnik azonban, hogy a cloudos hitelesítés a Verizon esetében beválthatja a hozzá fűzött reményeket, hiszen a vállalat bejelentette, hogy az eddig kizárólag az Egyesült Államokban használható Universal Identity Services nevű szolgáltatását Európára is kiterjesztette.




Adatlopási események megoszlása - Forrás: Verizon


Az Universal Identity Services lényege, hogy a felhasználók ezen keresztül tudják azonosítani saját magukat kétfaktoros megoldások révén. Vagyis a szokásos felhasználónév/jelszó páros mellett meg kell adniuk legalább egy további adatot. A kétfaktoros authentikáció tekintetében a technikai megvalósítás meglehetősen széles körű lehet, hiszen támogatott az SMS- és hangalapú kódküldés, a hardveres és szoftveres tokenek használata, valamint a mobil alkalmazásokkal történő azonosítás is. Amikor egy felhasználó megpróbál bejelentkezni a rendszerbe, akkor azt a szolgáltatás részletesen naplózza, és az egyes eseményekről értesítőket vagy éppen riasztásokat generál.

A Verizon jelezte, hogy az Universal Identity Services szolgáltatását nemcsak földrajzi értelemben terjesztette ki, hanem funkcionális szempontból is továbbfejlesztette azt. A korábbi lehetőségekhez képest elsősorban a mobilalapú hitelesítés fejlődött, de előrelépések történtek a megfelelőség terén is. A szolgáltatás felhasználói, valamint adminisztrátori felülete is megújult, és ez utóbbi segítségével olyan jelentések készíthetők, amelyek egyes biztonsági előírásoknak való megfelelőség igazolását segíthetik elő.

A Verizon szolgáltatása jelenleg a Windows, az iOS, az Android és a BlackBerry operációs rendszereket, illetve platformokat támogatja.

 

 

biztonsagportal.hu

 

 

 

2013.11.04 15:49:28   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet