Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Amikor a zár a kulcs – így érdemes védekezni a betörők ellen

Lehet, hogy nem is gondolnánk, de hiába a kamera, hiába a rács, ha nem megfelelő zárat választunk lakásunk ajtajára, nemcsak megkönnyítjük a betörő dolgát, de még biztosítónk sem fizeti ki kárigényünket.

A Belügyminisztérium adatai szerint az elmúlt négy évben folyamatosan növekszik a betörések száma Magyarországon, a Groupama Garancia Biztosító adatai alapján március 1-től közel 2000 kárbejelentés érkezett betöréses lopással kapcsolatban. Halmos Gyula, a Groupama Garancia Biztosító Szolgáltatási Centrumának főosztályvezetője szerint a legkelendőbb tárgyak: az elektronikai cikkek, a készpénz és az ékszerek.

A betörés szakszerű és pontos megfogalmazása a következő: lezárt helyiségben történt erőszakos behatolás. Betöréses lopás esetén a tulajdonosnak be kell tartania a rá vonatkozó védettségi előírásokat, azaz megfelelő biztonsági zárnak kell lennie lakása ajtaján, mégpedig törésmentes kivitelben! Hogy ez mit is jelent?
 


 

Fontos az ajtó síkja

Sokakat még mindig meglepetésszerűen érint, de ha a biztonsági zár nem megfelelően védi ingatlanunkat, akkor nemcsak a betörőnek könnyítjük meg a dolgát, hanem a biztosítótársaság sem köteles fizetni az ügyfélnek, ugyanis pont olyan könnyelmű védelemnek minősül, mintha tárva nyitva hagynánk bejárati ajtónkat.

Sok esetben találkoznak a szakértők azzal a problémával, hogy a bejárati ajtókon a biztonsági záraknál régi típusú zárszerkezet van kialakítva, ami 5-8 milliméterre kiáll az ajtó síkjából, és ezért a betörő könnyedén el tudja távolítani azt a helyéről és másodpercek alatt bejuthat a lakásba. A biztosítók számára a legfontosabb tulajdonság a törésmentes címke megléte, ami azt jelenti, hogy a zárbetét olyan hosszúságban kerül beépítésre, hogy nem áll ki a címke síkjából, és a zárcímkén a külső sík felé csavarhely nem látható – a címke átmenő csavaros rögzítésű, mely csak az ajtó belső felülete felől érhető el.

„Az újszerű ajtókon, jellemzően már törésmentes zárak vannak felszerelve, de a régi típusú lakásokon, esetleg, tárolók ajtaján ez még mindig nagyon komoly problémát okoz, így azt ajánljuk minden egyes tulajdonosnak, hogy lakásbiztosításuk frissítésekor feltétlenül ellenőrizzék zárukat is bejárati ajtójukon” – mondta Halmos Gyula.

A biztosító szerint fontos az ablakokra figyelni, amennyiben földszinten vagy első emeleten van a lakás. A bukóra állított ablak nem jelent megfelelő védelmet. Éppen ezért fontos, hogy ügyeljünk rá, hogy ha elmegyünk otthonról, akkor az ajtókat és az ablakokat gondosan zárjuk be!


Nem minden rács véd

Emeletes házakban sok esetben választanak a tulajdonosok kiegészítő biztonsági megoldásként rácsot bejárati ajtajuk elé. Azonban a szakértők a legtöbbször azt tapasztalják, hogy a kiválasztott rács nem felel meg a biztosításban szereplő alapvető kritériumoknak, azaz csak látszatmegoldást kínálnak a tulajdonosnak a betörő ellen.

A megfelelő zár jellemzőihez hasonlóan, csak bizonyos típusú rácsot fogadnak el a biztosítók. A megfelelő rács 10-szer 30-as osztásközzel rendelkezik, és 12 cm vastag átmérőjű anyagból készült, emellett a keretet legalább 30 centiméterenként rögzítettek a falhoz. A zárnak meg kell felelne az ajtózárakra vonatkozó előírásoknak, azaz biztonsági zárak legyenek, törésmentes kivitelben. Az is fontos, hogy szakember szerelje be, különben csak egy esztétikus dísztárgy lehet bejárati ajtónk előtt - figyelmeztet a biztosító.


Gyakori a besurranás

Az is fontos, hogy a különböző mozgásérzékelőket és riasztókat is szakember szerelje be. A Groupama Garancia Biztosító szakértője szerint a családi házaknál a betörés mellett igen jellemző a besurranás. Besurranásnak minősül, ha valaki a tulajdonos megtévesztésével jut be a házba, majd kifosztja gyanútlan áldozatát. Mivel ebben az esetben a tulajdonos is hibázik, ezt a biztosítók általában 100 ezer forintig térítik meg az ügyfélnek.

Természetesen az ajtók és ablakok mellett fontos figyelnünk a további helyiségek megfelelő védelmére is. A biztosító adatai alapján nem jellemző, hogy a garázson keresztül próbálkoznának a betörők, mivel a garázsajtók sokszor távirányítással működnek, így inkább a főajtón keresztül próbálnak meg bejutni.

„Fontos, hogy tisztában legyünk értékeinkkel és azzal, hogy milyen feltételek mellett kötöttük meg lakásbiztosításunkat! A megfelelő biztonság megléte nemcsak a biztosító gördülékeny kifizetése miatt, hanem a betörők elleni küzdelemben is elengedhetetlen tényezőnek számít” – mondta a biztosítótársaság szakértője.

 

 

privatbankar.hu

 

 

 

2013.11.05 12:22:34   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet