Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Titkosszolgálati paktumot kötne az EU az amerikaiakkal

Berlin és Párizs közös kezdeményezést jelentett be az EU-csúcson egy, a titkosszolgálatok közötti együttműködés kereteit rögzítő megállapodás év végéig történő kitárgyalásáról az Egyesült Államokkal. A kezdeményezéshez más uniós tagállamok is csatlakozhatnának.

Az amerikai kémkedési botrány legújabb fejezete minden más témát elhomályosított a kezdődött EU-csúcstalálkozón, amelyen Angela Merkel és Francois Hollande közös német-francia kezdeményezést jelentett be. Az Európai Tanács ülésén ismertetett javaslat lényege, hogy Németország, Franciaország és az Egyesült Államok az év végéig kitárgyaljon egy, a titkosszolgálatok közötti együttműködés kereteit rögzítő megállapodást.

Angela Merkel később sajtóértekezletén közölte, függetlenül attól, hogy igazak-e a mobiltelefonjának amerikai nemzetbiztonsági ügynökség által történt lehallgatásáról szóló állítások, gondoskodni kell arról, hogy ilyen a jövőben ne fordulhasson elő. Ezt az üzenetet egyébként telefonbeszélgetésük alkalmával Barack Obama elnöknek is elmondta. „Bizalmas telefonbeszélgetésekről nem szoktam beszámolni” – hárította el a kancellár a beszélgetés tartalmára vonatkozó újságírói kérdéseket.

Merkel elmondta, hogy a 28-ak egyetértésével is találkozott a közös német-francia javaslat, és a többi uniós tagállam is bekapcsolódhat a tárgyalásokba, ha úgy látja jónak.

Magyar részről Orbán Viktor a kérdés kapcsán a csúcs után újságíróknak úgy fogalmazott, hogy „ha tisztázódik, hogy mit foglalhat ez magában, majd eldöntjük, akarunk-e csatlakozni hozzá, vagy sem. „Azt mindenesetre nem tartjuk normális dolognak, hogy olyan országok, amelyek katonai szövetségben állnak egymással, ilyen bizalmi problémával kell, hogy szembesüljenek” – tette hozzá.

„A szép szavakkal nem érjük be, fontos, hogy a jövőben változzon a helyzet” – hangsúlyozta a kancellár, akinek a két mobiltelefonja közül legalább az egyiket sajtóértesülések szerint lehallgatta az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA). Merkel hozzátette, hogy a lehallgatás tényét ugyan se nem erősítették meg, se nem cáfolták eddig, de határozott jelek utalnak rá.

„Szoros szövetségesek vagyunk. Ha egyszer azonos értékeket vallunk, akkor biztosnak kell lennünk abban, hogy nem kell tartanunk egymástól. A barátság nem egyirányú utca” – jelentette ki a politikus. Merkel egy kérdésre válaszolva közölte, hogy a lehallgatási ügy kipattanása óta sem változtatott szokásos telefonos kommunikációján.

Francois Hollande szerint az ülés résztvevői körében teljes volt az egyetértés, hogy meg kell tudni, pontosan mi történt. Emlékeztetett rá, hogy a kérdés már a Snowden-leleplezések nyilvánosságra kerülésekor megfogalmazódott, ezért is jött létre – az EU-amerikai szabadkereskedelmi tárgyalásokkal párhuzamosan – egy olyan vegyesbizottság, amelynek feladata mindezek tisztázása. „Ez azonban a múlt. A német-francia kezdeményezés újdonsága abban áll, hogy túllép a múlton, és keretet kíván teremteni a szolgálatok jövőbeni együttműködéséhez, elkerülendő, hogy hasonlók a későbbiekben is megtörténhessenek” – szögezte le a francia államfő.

„A tét nem kevesebb, mint hogy meg tudjuk-e őrizni az EU-amerikai kapcsolatokat, azok jellegét, természetét. Szövetségesek vagyunk, de ennek megmaradása a bizalom megőrzését is feltételezi” – tette hozzá.

Hollande-nak nincs róla információja arról, hogy vajon az ő telefonbeszélgetéseit is lehallgathatták-e az amerikaiak.
De szerinte az igazi tét nem is az, hogy a megfigyelések államtitkokat érinthetnek-e. Végülis a politikusok közötti érintkezések tartalma ritkán marad sokáig titokban. A tényleges veszély az állampolgári jogok csorbításán túl a gazdasági károkozás lehetőségében van. Abban, hogy ugyanez a mechanizmus a vállalatokat, azok gazdasági, szakmai információit is érintheti, és komoly károkat okozhat nekik.

„Meg kell őrizni a titkosszolgálatok képességét is. Nem szabad kétségessé tenni azt, hogy eredményesen fel tudjanak fellépni bármilyen terrorista veszély ellen. De ez nem veszélyeztetheti a személyi szabadságot, és az alapvető állampolgári jogokat” – szögezte le a francia vezető.

A német kancellár szerint a vezetők nem tárgyaltak az EU és az Egyesült Államok között folyó átfogó szabadkereskedelmi tárgyalások felfüggesztéséről.

Az Európai Parlament német elnöke éppen ezt javasolta. Martin Schulz indoklása szerint ugyanis félő, hogy a megállapodás hívei kisebbségbe kerülnek Európában és az Európai Parlamentben, ha újabb lehallgatási ügyekre derül fény. Ezért hasznosnak tartaná, ha egy ideig szünetelnének a tárgyalások, amelyek egy reflexiós időszak után folytatódhatnának.


 

 

2013.10.30 08:39:17   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet