Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Így nyúlják le a pénzed az ATM-nél, pillanatok alatt – Fotók!

Ritkán láthatunk olyan felvételeket, amelyek hajszálpontosan mutatják az ATM-es készpénzfelvétel veszélyeit, pontosabban azt, hogyan próbálják meglopni a gyanútlan ügyfeleket.

Érdekes felvételek járták be az európai sajtót a napokban. A képeken az látszik, hogyan próbálják meg a bűnözők meglopni a gyanútlan készpénzfelvevőt egy párizsi bankjegykiadó automatánál.
 



A bűnözők alaposan kifigyelik áldozatukat, a földön ülő férfi végig őrszem marad (Fotó: dailymail.co.uk)


A trükkhöz hárman kellenek: egy férfi, aki megzavarja az ATM-nél pénzt felvevő ügyfelet, aki elfordul tranzakció közben. A mellette álló nő eközben egy szempillantás alatt elveszi a pénzt, amit az automata kiadott. Harmadik társuk – magát koldusnak álcázva – a bankjegykiadó szélénél ül: ő tölti be az őrszem szerepét.
 



A bal oldalon álló férfi megzavarja a készpénzfelvevőt, eközben a nő odahajol, hogy ellopja a pénzt (Fotó: dailymail.co.uk)


A banda ezúttal azonban nem járt sikerrel: a férfi észrevette a trükköt, és megakadályozta, hogy ellopják a pénzét – igaz, a csapat hölgytagja még egyszer megpróbált a pénzért nyúlni, de társaival pillanatokon belül elszaladtak.

A rendőrök szerint valószínűsíthető, hogy kelet-európai bűnözőkről lehet szó, az európai városokban sok hasonló banda működik, sőt, vannak, akik a fapados járatokkal naponta utaznak Romániából Párizsba vagy Londonba.
 



A banki ügyfél észreveszi a trükköt, a bűnözők azonnal kereket oldanak (Fotó: dailymail.co.uk)


Mire figyeljünk?

Mielőtt kártyánkat elővesszük, nézzünk körül, hogy ne álljon senki közvetlenül mögöttünk. Győződjünk meg róla, hogy nem látunk-e az automata közelében gyanúsan viselkedő személyeket. Lehetőleg olyan ATM-et használjunk, amit ismerünk. A bankok előterében kihelyezett (zárt térben levő) automaták biztonságosabbak.

Vadásznak a magyar nyugdíjasok pénzére - KATTINTS!

Gyanakodjunk, ha az automata használata közben (különösen, ha a kártyát nem adta ki a gép), egy idegen nagyon segítőkésznek bizonyul, még ha banki alkalmazottnak adja ki magát, akkor is! Még véletlenül se adjuk ki a kezünkből a bankkártyát és ne áruljuk el a PIN kódunkat! A készpénzfelvételnél vannak olyan alapvető szabályok, amelyeket érdemes betartani: fontos, hogy a PIN kód megadásakor takarjuk el a kezünkkel a klaviatúrát.

Veszély! Lenyúlják a banki ügyfelek pénzét: itt a régi-új trükk

Nagyon fontos, hogy figyeljünk oda, ne együnk hamburgert, ne telefonáljuk miközben készpénz veszünk föl az automatából. Előfordul, hogy a bűnözők megfigyelik azt az embert, aki szétszórt a tranzakció lebonyolítása közben: egyik kezében egy táska, a másikkal telefonál, közben beüti a PIN kódot – ez szinte a legjobb terep ahhoz, hogy egy kártyabirtokost megtévesszenek. Létező módszer az is, hogy az ügyfélnek szólnak, hogy leejtett valamit, miközben az ATM éppen adja vissza a kártyáját vagy adja ki a pénzt. Elég egy pillantást vetni a földre, hogy tényleg van-e ott valami, esetleg fel is venni azt a bankjegyet, amit ők tettek oda, és közben egy harmadik ember elszalad a kártyával vagy a pénzzel. Ugyanakkor abban a pillanatban, amikor az ügyfél már készpénzzel rendelkezik, egy újabb támadási felületet nyit – kifigyelhetik, kirabolhatják. Többek között ezért a legjobb a kártyát inkább vásárlásra használni, mint készpénz felvételre.


penzcentrum.hu

 

 

2013.10.07 12:27:41   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet