Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Harangozó: Kizsigerelik az "őrző-védőket", újra kell szabályozni az ágazatot

A magánbiztonsági piac fővállalkozói az ordító szabálytalanságokért sem kérhető számon, hiába az ő formaruháját viselik a más cégektől "kölcsönbe vett" alkalmazottak, így újra kell írni az ágazati szabályozást, jelentette ki Harangozó Tamás és Gúr Nádor, az MSZP két képviselője.
 


 

A magánbiztonsági szektorra korábban jellemző alvállalkozó láncolatok két évvel ezelőtt bevezetett tilalma a várakozásokkal ellentétben sem a feketemunka visszaszorítása, sem a vagyonőrként dolgozó, köztudottan kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállalók tekintetében nem hozta meg a várt eredményeket. Ugyanis vagyonőrök többségét továbbra sem a magánbiztonsági szolgáltatást nyújtó vállalkozások, hanem - a korábbi alvállalkozók helyett - munkaerő-kölcsönző cégek alkalmazzák. Így az ordító szabálytalanságokért a fővállalkozó továbbra sem kérhető számon, hiába az ő formaruháját viselik a más cégektől "kölcsönbe vett" alkalmazottak.

E visszás helyzetet tekintette át csütörtöki ülésén a Magánbiztonsági Ágazati Párbeszéd Bizottság, ami a szektorban tevékenykedő munkavállalói és munkaadói szervezetek ágazati érdekegyeztető fóruma. A bizottság ülésének meghívott vendége volt Gúr Nándor, az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának elnöke és Harangozó Tamás az MSZP Országgyűlési Képviselőcsoportjának rendészeti és közbiztonsági ügyekért felelős frakcióvezető-helyettese.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a jelenleg fennálló jogi és piaci keretek nem biztosítják a normális és szabályszerű működés feltételeit. Így e keretek változatlan fenntartása hosszú távon sem a munkavállalóknak, sem az ágazatban működő cégeknek nem érdeke. Harangozó Tamás kifejtette, hogy mindezekre a problémákra egyetlen valódi megoldás a magánbiztonsági ágazat radikális újraszabályozása. A Magyar Szocialista Párt erre fog kötelezettséget vállalni programjában. Gúr Nándor hangsúlyozta, hogy az MSZP minden reformértékű munkajogi szabályozást csak az érintett ágazatban tevékenykedő munkavállalói és munkaadói szervezetekkel egyeztetve, azokkal partnerségben fog bevezetni és végrehajtani.

 

 

nepszava.hu

 

 

 

2013.10.14 13:09:37   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet