Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Itt az új bűnmegelőzési stratégia

Belügyminisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátott egy nyolcvanoldalas tervezetet arról, mit kéne tenni a bűnmegelőzésben a következő tíz évben. Szigorúbb ellenőrzések a szórakozóhelyeken, több pszichológus, megújuló kárenyhítés az ötletek között.

Közzétette a Belügyminisztérium az új, a következő tíz évet meghatározó Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiáról szóló kormányhatározat tervezetét. A véleményeket augusztus 6-ig várják. A dokumentum fejlécén figyelmeztetnek arra, hogy az előterjesztést a kormány még nem tárgyalta meg, ezért egyelőre nem tekinthető a kormány álláspontjának. Valószínűleg nem kell soká várni arra, hogy a kormány elé kerüljön, mert a hatályba léptetést már október 15-re tervezik.

„A stratégia alapvető célja egy olyan bűnmegelőzési szakpolitika kialakítása, amely a következő tíz évre meghatározza a bűnmegelőzés fő beavatkozási területeit, szakmai kereteit és eszközrendszerét” – áll a bevezetőben. A cél az, hogy "javuljon a közbiztonság, csökkenjen a bűncselekmények által okozott társadalmi kár, javuljon az állampolgárok biztonságérzete, a bűnelkövetők pedig megkapjanak minden segítséget, hogy ismét a társadalmon hasznos tagjává, és ne visszaeső bűnelkövetővé váljanak".
Legalább 700 milliót költenének rá évente

A tervezet szerint a nemzetgazdasági miniszter dolga lesz, hogy biztosítsa a stratégia céljainak megvalósításához szükséges forrást. A pénz alapvetően a befizetett bírságokból jönne össze. „A Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia céljainak megvalósításhoz biztosított forrás évenkénti összege megegyezik a tárgyévet megelőző évben a központi költségvetésbe befizetett szabálysértési bírságok és az üzembentartó objektív felelősségén alapuló közigazgatási bírságolási eljárásban megfizetett bírságok összegének négy százalékával, de nem lehet kevesebb 700 millió forintnál” - mondaná ki a kormányhatározat.

A tervezethez tartozó hatásvizsgálati lapon azzal számolnak, hogy a 2013 és 2023 közötti időszakban közel 3 milliárd, egész pontosan 2 772 820 167 forint lesz az intézkedés „költségvetési egyenlegrontó hatása”.

Elapadt a pénz, elfogyott a lendület

A nagyjából nyolcvanoldalas stratégiát a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács készítette elő, ennek a tagjait többek közt az illetékes államtitkárságok, a rendőrség, a büntetés-végrehajtás, a polgárőr-szövetség, önkormányzati szövetségek és az Országos Roma Önkormányzat delegálták. A testületet Hatala József volt országos rendőrfőkapitány vezeti, és ide ment át nemrég az ORFK szóvivői posztjáról Garamvölgyi László is.

A most közzétett dokumentumban értékelik az előző, 2003-ban meghirdetett bűnmegelőzési stratégiát, számba veszik a sikereket és a kudarcokat. A negatívumok között említik például, hogy hiába tudtak jó kezdeményezések elindulni pályázati forrásokból, azok elhaltak, amint elapadtak a források. Az sem tett jót, olvasható az értékelésben, hogy többször is váltás volt a szakterületet irányító miniszteri poszton, és emiatt fokozatosan csökkent a felsővezetői támogatottság.
Kevesebb buli, több pszichológus

A dokumentum része egy intézkedési terv is a 2013-2015 közti időszakra. A konkrét ötletek között van például az, hogy 2015 augusztustól bevezetnék a kötelező bűnmegelőzési oktatást az általános és középiskolában. A rövid távú terv része, hogy szigorítanák az ellenőrzéseket a szórakozóhelyeken, így próbálva visszaszorítani a drogfogyasztást és a 18 év alattiak alkoholivását.

Meg akarnák vizsgálni azt is, hogyan lehetne jogalkotási eszközzel elérni azt, hogy a szórakozóhelyekre felnőtt kísérő nélkül ne mehessenek be 18 alattiak. Megpróbálnák az egész országban elérhetővé tenni az áldozatok számára a pszichológiai segítséget, és felülvizsgálnák az állami kárenyhítés rendszerét, vagyis azt, hogy milyen feltételekkel kaphatnak pénzt áldozatok például orvosi kezelésre.

iNDEX

2013.07.24 07:47:26   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet