Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Sebezhető a GPS rendszere

A globális műholdas helyzetmeghatározó rendszer, a GPS sebezhető, a vevőkészülékek hamis szignállal átverhetők, és egy 3000 dollárból összerakható kütyü, egy laptop és egy antenna elég ahhoz, hogy óceánjáró hajókat vagy repülőgépeket térítsen el valaki – mutatta be egy kísérletben a University of Texas egyetem kutatóinak csoportja. Az éles tesztben egy 80 millió dolláros, 60 méteres szuperjacht, a White Rose of Drachs fedélzeti rendszerét verték át, úgy hogy a kapitány és a legénység nem vette észre, hogy eltérítették a hajót.

A hamis GPS-szignál felülírja a műholdról érkező jelet, és azt hitet el a hajó fedélzeti számítógépével, amit csak a támadó akar. Ha kellően óvatos a hekker, és csak kis adagokban, a valóstól éppen csak különböző koordinátákkal eteti a hajó GPS-ét, senki nem fogja észrevenni, hogy nem ott vannak, ahol a rendszer mutatja, és a hajó tetszőlegesen tévútra vezethető, egészen addig, míg szabad szemmel látható jelei nem lesznek az átverésnek – például nincs ott a szárazföld, ahol a térkép szerint már fel kellett volna bukkannia.

A rendszert kifejlesztő szakértő, Todd Humphreys szerint éppen ezért nemigen alkalmas arra a módszer, hogy hajókat egymásnak vezessenek, de egy rosszindulatú támadó így is óriási károkat okozhat a sérülékenység kihasználásával. A világ kereskedelmi áruforgalmának 90 százalékát teherhajók bonyolítják, egy elképesztően bonyolult logisztikai rendszerben. Elég csak néhány ilyen hajó navigációját megzavarni, és azzal pár nagyobb kikötőben káoszt okozni, és azzal egész iparágak kényszeríthetők térdre – mondta el a szakértő. De ennél közvetlenebb módon is lehet a hamis GPS-t használni, emlékezhetünk még a Costa Concordia balesetére, vagy az Exxon Valdez olajtanker katasztrófájára – elméletileg bármelyik megismételhető egy hajó zátonyra futtatásával.

 

Humphreys a Fox Newsnak azt mondta, elvileg a repülőgépek navigációja is átverhető a hamis szignállal, amit egy kísérletben egy emberi pilóta nélküli drónnal már demonstráltak is. A kutatók augusztusban kongresszusi meghallgatáson vesznek részt, mivel a biztonsági rés terroristák kezébe kerülve komoly nemzetbiztonsági kockázatot jele

 

 

 

 

 

 

 

index

2013.07.29 18:01:50   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet