Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Retteghetnek Budapesten a szabálytalankodók

A bűnmegelőzés radikálisan új módszere mutatkozik be hamarosan Budapest belvárosában. Józsefváros közterein nemsokára hangos térfigyelő kamerák figyelmeztetik a szabálytalankodókat. A kerületben nem ez az első újszerű eszköz a bűncselekmények megelőzésére.

Hangos térfigyelő kamerák figyelmeztetik a szabálytalankodókat hamarosan Józsefváros közterein. A rendszer lényege, hogy a központban dolgozó közterület-felügyelők és a rendőrök nemcsak látják a szabályszegőket, de szólhatnak is hozzájuk.

A Budapesten elsőként Józsefvárosban elhelyezett hangos térfigyelő kameráktól az önkormányzat azt reméli, hogy javul a közbiztonság és a felújított terek állapotát is könnyebben meg tudja óvni - számolt be a tervekről csütörtökön a kerület hivatalos honlapja.

Az új eszközök segítségével a térfigyelő központban szolgálatot teljesítő közterület-felügyelő, illetve rendőr azonnal felszólíthatja a szabálytalankodót, hogy fejezze be a cselekvést, így a rongálás sokszor még azelőtt megelőzhető, illetve felfüggeszthető lesz, hogy a járőr a helyszínre érkezne - mondta el Vörös Tamás, a Losonci tér és környékének önkormányzati képviselője a Józsefvaros.hu kérdésére. Ha a felszólítás nem éri el a kívánt hatást, a járőrök perceken belül a helyszínre érkeznek.

A tervek szerint a rendszert őszre építi ki az önkormányzat. Első körben a Gutenberg téren, a Nap utca, illetve a Leonardo da Vinci utca kereszteződésénél lévő, "Nap térként" emlegetett névtelen közterületen valamint a Losonci téren lesz hangos kamera. Utóbbi téren kettő is. A 16,5 millió forintos fejlesztéstől a kerületi önkormányzat azt reméli, hogy javul a közbiztonság és a felújított terek állapotát is könnyebben meg tudja óvni a szabálysértőktől.

Egy éve dobozos rendőrt telepítettek

Nem ez az első szokatlan bűnmegelőzési eszköz a kerületben. Egy éve üzemelték be a Diószeghy utcában a konténeres "mobil" rendőrállomást. A lakosság a szállítható irodában éjjel-nappal felkeresheti a rendőrséget, a 12 méteres konténer tetején egy 360 fokban forgatható és további négy fix kamerát helyeztek el.

Az Index nemrég arról írt, hogy a mobil rendőrőrs működésének első négy hónapjában 22 esetben vettek fel panaszt, de számtalan esetben fordultak a lakosok jogi tanácsért és általános segítségért. Három "biztonsági intézkedés történt és 8 egyéb jelentés keletkezett".

A rendőrség szerint a mobil rendőrőrssel kapcsolatban pozitívak a visszajelzések. A lakosok bizalommal fordulnak a rendőrök felé, napi rendszerességgel kérnek tanácsot vagy közlik észrevételeiket. A környéken lakók ugyanakkor arról számoltak be, hogy nem történt komolyabb változás a "konténeres" rendőrség telepítése óta.

2013.07.29 18:28:06   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet