Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

OKF: megfelelő a zenés-táncos szórakozóhelyek tűzvédelmi helyzete

Annak érdekében, hogy ne következzen be a 2011-es, a West Balkán nevű szórakozóhelyen történt tragédiához hasonló eset, a katasztrófavédelem szakemberei folyamatosan ellenőrzik az ilyen helyiségek biztonságos működését, illetve azt, megfelelnek-e a tűzvédelmi előírásoknak.

A zenés-táncos szórakozóhelyek működésének biztonságosabbá tételéről szóló kormányrendelet két évvel ezelőtti hatályba lépése, valamint a 2011 óta megtartott országos ellenőrzés-sorozat jelentősen javította a zenés szórakozóhelyek tűzbiztonságát. Az ellenőrzésekkel mára sikerült elérni, hogy egyre kevesebbszer kell hiányosságok miatt szankciót alkalmazni, és csökken az elutasító szakhatósági állásfoglalások száma is.

Fontos eredmény az is, hogy az év első felében tartott 296 tűzvédelmi hatósági ellenőrzés – elsősorban a befogadóképességet és a bent tartózkodók létszámát, a menekülési feltételek teljesülését vizsgálták – azt mutatta, hogy az üzemeltetők jogkövetőbb magatartást tanúsítanak, ennek köszönhetően egyre jobb a zenés-táncos szórakozóhelyek tűzvédelmi helyzete.

A szórakozóhelyek biztonságának fontos feltétele, hogy a kiürítési útvonalak ne legyenek elzárva, tűz vagy egyéb veszélyhelyzet esetén a bent tartózkodók biztonságosan kijuthassanak onnan. Szintén elengedhetetlen a tűzvédelmi berendezések működőképessége, éppen ezért a szakemberek az ellenőrzések során külön figyeltek arra, hogy megközelíthetőek-e a tűzoltókészülékek és tűzoltó berendezések, azokat rendszeresen karbantartják-e. Vizsgálták a tárolást, az elektromos hálózatok állapotát és leválasztásuk kialakítását, valamint azt is, hogy a szükséges jelölések jól láthatóak-e. Az ellenőrök számon kérték az ezekhez kapcsolódó dokumentációkat, hiszen megfelelő tűzriadó terv és kiürítési alaprajz nélkül nem működhetnek a szórakozóhelyek.

A hatóság a féléves ellenőrzések során nyolcvanöt esetben talált valamilyen hiányosságot, vagyis a szórakozóhelyek nem egészen egyharmadának kell még valamin javítani. Jellemző probléma volt, hogy a katasztrófavédelem szakembere a vészkijárat ajtaját a rendezvény ideje alatt zárva találta, de az is előfordult, hogy azt eltorlaszolták. Volt ahol a biztonsági jelek, a biztonsági világítás vagy az irányfény nem megfelelő elhelyezése miatt kellett kifogást emelni. Egyes helyeken a tűzoltókészülékek karbantartását mulasztották el, máshol a készülékek felülvizsgálatát nem végeztették el. Olyan esettel is szembesültek az ellenőrök, hogy a villamosberendezések felülvizsgálata során feltárt hiányosságokat nem szüntették meg, vagy az elvégzett javítást nem dokumentálták. Egyéb dokumentációs hiányosságok is akadtak, néhol a tűzvédelmi szabályzatot, máshol a tűzriadótervet nem tudták bemutatni.

Az ellenőrzéseken tapasztalt hiányosságok nyomán tizenhat esetben indítottak tűzvédelmi bírságolási eljárást a katasztrófavédelem szakemberei, hatósági felhívást harmincöt, kötelezést huszonhét esetben adtak ki.

Hét szórakozóhelyen találtak annyi és olyan súlyú hiányosságot, ami indokolttá tette a létesítmény azonnali bezárását. A január elseje óta hatályos jogszabályok értelmében a tűzvédelmi hatóság a tűzvédelmi követelmények érvényesítéséig, de legalább 24 órára bezárathatja a szórakozóhelyet akkor is, ha ott a maximális befogadóképességet tizenöt százaléknál nagyobb mértékben meghaladják. Az a szabálytalanság is a nyitva tartás végét jelentheti, ha az üzemeltetők nem biztosítják a kiürítési feltételeket, valamint ha a tűzvédelmi szabály megszegésével az életet, a testi épséget vagy a vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztetik.

Az első félévben feltárt hiányosságok ellenére a zenés, táncos szórakozóhelyek tűzvédelmi helyzete megfelelőnek tekinthető, köszönhetően a hatályos jogszabály által előírt engedélyezési eljárásoknak, valamint a rendszeres, következetes hatósági ellenőrzéseknek.

OrientPress

2013.08.21 22:21:09   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet