Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

JS-SF - új elkövetési mód a pénztáraknál

A Justice Security specialistái az egyik kereskedelmi lánc üzletében új visszaélési módot tártak fel a POSeidon Control System® kasszafelügyeleti rendszer segítségével. Megbízónk számára a rendszer működtetését az tette indokolttá, hogy a jól leszabályozott belső folyamatok ellenére, az egyes leltárciklusok között nem javult, sőt esetenként romlott az ismeretlen eredetű leltárhiány mértéke.
Mivel a kassza, illetve a napi szintű készpénz használat továbbra is nagy kísértést jelent a pénztárosok számára, a POSeidon Control System® használata vált indokolttá. A rendszert – az idevonatkozó törvényi szabályozásokat figyelembe véve – operatív jelleggel, azaz rejtetten helyeztük üzembe.

A kasszafelügyeleti rendszer szűrési algoritmusai és az ezekhez társított kamera képek felvételei hamar felfedték a visszaélés egy új módját. A pénztáros a vásárlandó terméket ugyan leolvasta a vonalkód olvasóval, azonban csupán árellenőrzés funkcióban tartotta a pénztárgépet. Ez azt eredményezte, hogy egy látszólag szabályos művelet történik, ráadásul a termék ára megjelent a vevőkijelző egységen is. A vevő fizetett, majd - mivel a vásárlók egy jelentős része nem törődik a blokkal - távozott. Következésképpen adóügyi bizonylat, vagyis blokk sem keletkezett, ami a kasszában többletként jelent meg. Ezt a többletet esetenként azonnal, máskor egy későbbi időpontban vette ki a kasszából, aminek hiánya a leltározás során ismeretlen eredetű termék hiányként jelentkezett.
 

A pénztárosnak azonban valamilyen módon ki is kellett nyitnia a kassza dobozt, hiszen így hiteles a művelet (pl. vagyonőr figyel) másrészt visszajárót kell adni. Ehhez a művelethez egy egyszerű, immáron szabályos, adóügyi műveletet végzett, ami egy 5 Ft-os szatyor eladásában testesült meg.
 

A rendkívül rutinos, magabiztos és láthatóan begyakorlott elkövetői módot egy szimpla kamera rendszer által adott kép kassza információk nélkül nem lett volna képes feltárni. Ehhez szükség volt a POSeidon Control System® kasszafelügyeleti rendszerre.


 

2013.08.29 10:58:42   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet