Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Mit (nem) lát a kormány kémszoftvere?

"Egyszerűbb, ha rajta vagyunk mindenen" - így indokolta a belügy a Robotzsaru 2.0 rendszer hadrendbe állítását. Húszmilliárdos beszerzésekre bólintott rá a parlament - közbeszerzés nélkül.
Több mint húszmilliárd forintos állami beszerzéseket bonyolíthatnak le közbeszerzés mellőzésével a parlament bizottságainak jóváhagyásával. A parlament honvédelmi bizottsága hétfőn, a nemzetbiztonsági bizottság kedden hagyott jóvá több nagyszabású állami-kormányzati beszerzést; egy másfél milliárdos beruházást viszont a kormány megtorpedózott, egy újabb 1,7 milliárdos üzletről pedig elhalasztották a döntést.

Szövegbányász szoftver: 155 millió forint. Rabszállító járművek vásárlása: 450 millió forint. Terrorelhárítási Központ eszközbeszerzése: 1,4 milliárd forint. Közigazgatási beléptetőrendszer: 1,7 milliárd forint. Atomtemető bővítése: 9,2 milliárd. Buda környéki törvényszékre 10,8 milliárd forint. NFÜ informatikai beruházásokra még 2,2 milliárd forint. - Még a képviselők is kapkodták a fejüket a parlament honvédelmi, illetve nemzetbiztonsági bizottságában, miután a kormány (jelesül Pintér Sándor belügyminiszter és Navracsics Tibor közigazgatási miniszter) úgynevezett mentesítési kérelmekkel "bombázták" az Országgyűlést. A közbeszerzés alóli mentesítést jellemzően olyan - főként katonai, titkosszolgálati - beruházások esetén szokás kérni, illetve megadni, amikor a nyílt verseny veszélyeztetné az állam érdekeit - például nem szívesen adják ki 'civileknek' védett objektumok alaprajzát, vagy kormányzati informatikai rendszerek leírását. Ilyen ügyekben rendszerint minősített - átvilágított, megbízható - beszállítókkal dolgoznak az állami szervek. A parlament szakbizottságaiban pedig többnyire nagykoalícióban adják meg az engedélyt az érzékenyebb ügyekben. Ezúttal viszont még a kormány és a kormánypárt között is vita alakult ki, és az ellenzék sem volt elragadtatva a nagyszabású, viszont annál furcsább beszerzésektől.

A parlament honvédelmi bizottsága hétfőn döntött Pintér Sándor mentesítési kérelmeiről, ahol a megszokottnál is ellenségesebb hangnemben vitatkoztak a beszerzések szükségességéről a belügy képviselőjével.

Komfort fokozat
A legnagyobb vitát a Terrorelhárítási Központ (TEK) 1,4 milliárdos beszerzése váltotta ki, főleg azért, mert a TEK (formaruhák és mobiltelefonok cseréjén kívül) luxusautók beszerzését is tervezi, mégpedig - a gyors reagálási képesség mellett - "megfelelő komfort fokozatú feladat ellátásra" hivatkozva. Az autóbeszerzés tervezett értéke nettó 728 millió forint, ebből 92 járművet vásárolnának, köztük 28 darab 8. kategóriás (felső-közép), és 7 darab 9. kategóriás (luxus) gépjármű beszerzéséről szól Pintér kérelme.

Tóth László, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára a TEK kétszáz fősre tervezett létszámbővítésével indokolta a beszerzést: a jelenleg bő 900 fős terrorelhárítást a regionális kirendeltségek kiépítésével 1100 fősre növelik. Az ellenzéki képviselők - a szocialista Harangozó Tamás és a jobbikos Mirkóczki Ádám - elsősorban azon akadtak ki, hogy vajon mi szükségük Audi A7-es luxusautókra, illetve százmilliós mobilbeszerzésre, amire Tóth László rendre kitérő választ adott: "..hogy a TEK el tudja látni a feladatát"; "a TEK kiemelt feladatai miatt", illetve "a kormány döntött a TEK felállításáról, nem értem a kérdést, de komolyan". Ezenkívül indoklás gyanánt csak annyi hangzott el, hogy Pintér Sándor rendelte el a lehető legmagasabb kategóriájú járművek beszerzését, amit Kocsis Máté fideszes bizottsági elnök annyival egészített ki, hogy a terrorelhárítás diplomáciai védelmet is ellát, így "van ráció a 8-9-es kategóriájú autók beszerzésében". Harangozó Tamás arra kérte Tóth Lászlót, hogy ne oktassa ki, majd a nyilvánosság megcsúfolásának nevezte, hogy a helyettes államtitkár képtelen volt egyenes választ adni. Kocsis Máté azzal oldotta fel a vitát, hogy "egy jó beszámoló minden sebet begyógyít" - magyarán a bizottság jóváhagyja a TEK-es kérelmet, azzal a megkötéssel, hogy a beszerzés után beszámolót kérnek a Belügyminisztériumtól. A honvédelmi bizottság kormánypárti többsége rábólintott Pintér kérelmére, az MSZP tartózkodott, a Jobbik nemmel szavazott.

TEK: elhárítva
Ezek után kedden Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár bejelentette, hogy a miniszterelnökség nem járul hozzá a Terrorelhárítási Központ autóbeszerzéséhez, valamint felülvizsgálja a további tételek - ruházat vagy mobiltelefon - beszerzését is.

Supportálják
Az ellenzékiek még nagyobb gyanakvással fogadták Pintér Sándor másik kérelmét, ami a "szövegbányász rendszer kiterjesztése és supportálása" címet viseli (elírás az eredetiben - a szerk.), és egy bruttó 154 millió forintos beszerzésről szól. Már a beszerzés indoklása is figyelemre méltó: Pintér kérelme szerint a beszerzés célja egy olyan rendszer megalkotása, amely kiterjed a teljes infrastruktúrára (hardver, szoftver), "és a rendszer teljes élettartamára az érintett szervezetek számára" (ORFK, Belügyminisztérium, Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ, Terrorelhárítási Központ, Nemzeti Védelmi Szolgálat, Alkotmányvédelmi Hivatal). A szövegbányász rendszer "különböző belső és külső adatforrásokra épül, feltérképezi az információkat, megállapítja a dokumentumok nyelvét, és egy felületen, egységesen mutatja az információs vagyont. Ehhez széles eszköztárra, a keresési igények egyszerű megfogalmazására és az információk téma szerinti csoportosítására van szükség - írta kérelmében a belügyminiszter. A rendszerről ezen felül csak annyi derült ki, hogy nem szavakra, hanem témákra lehet vele keresni, és ezek mentén kategorizálni az elérhető információkat, forrástól függetlenül.

Robotzsaru 2.0
Tehát gyakorlatilag az összes rendvédelmi, titkosszolgálati szerv adatbázisát összekötik egy netes keresőmotorral - ez a rendszer egyébként Robotzsaru néven jelenleg is működik, de jóval egyszerűbb változatban. (Az ORFK-nál 2009-ben hadrendbe állított Rendőrségi Szövegbányász Rendszer a Robotzsaru NEO Integrált Ügyviteli és
Ügyfeldolgozó rendszer része; olyan számítástechnikai alkalmazás, amely önálló adatkezelést nem végez és - 24 órás folyamatos üzemmódban - lehetővé teszi a szabadszöveges keresést a Robotzsaru dokumentumtárában található valamennyi dokumentumban. A szövegbányász célja - az ORFK akkori utasítása alapján - a rendőrségi törvényben meghatározott bűnmegelőzési, bűnüldözési feladatainak ellátásához szükséges adatok, információk kinyerése, a bűnügyi elemző, értékelő munka támogatása.)

A szövegbányász kiterjesztése - ahogy a bizottsági ülésen is elhangzott - a NIBEK elnevezésű "szuper titkosszolgálat" koncepciójára hajaz, amely a többi rendvédelmi szerv által gyűjtött információkat értékelhette, elemezhette volna egységesen. Ezt azonban éppen Kövér László korábbi titkosszolgálati miniszter torpedózta meg, így a Fidesz tavaly le is vette a napirendről. Harangozó Tamás (MSZP) szerint az új rendszer "még a NIBEK-nél is meredekebbnek tűnik", amiről a belügyi helyettes államtitkár sem győzte meg. Tóth László ugyanis azt mondta, a belügyminiszter olyan egységes rendszert szeretne, amit az összes egység folyamatosan lát. Ezt azzal illusztrálta, hogy a terrorista szó beírására a rendszer megjeleníti az összes regisztrált terroristát.

Guglizd meg
Ha viszont online keresőmotorról van szó, Harangozó a Google ingyenes keresőjét ajánlotta a belügy figyelmébe, mire Kovács Máté elnök rendreutasította, hogy ne tegyen pikírt megjegyzéseket. Az sem derült ki egyébként elsőre, hogy a Robotzsaru kiterjesztéséről, avagy új rendszerről van-e szó. Első kérdésre Tóth László annyit felelt, hogy "a Robotzsaru mindenkiről mindenféle adatot nyilvántart, ez a rendszer meg arról szól, hogy ha bármit beütsz, Indexről, Origóról, mindenhonnan behozza az adatot". Majd Harangozó újabb kérdésére a helyettes államtitkár még azt is megosztotta a bizottsággal, hogy a rendszerben "a Robotzsaru is benne lesz, meg egyebek". Majd azzal zárta le a vitát, hogy "sokkal egyszerűbb megtalálni embereket, ha rajta vagyunk mindenen". A bizottság végül a szövegbányász közbeszerzési mentességét is megadta, szintén kormánypárti szavazatokkal, a beszerzésről szóló belügyi jelentés fejében.

Mirkóczki Ádám jobbikos bizottsági tag keddi sajtótájékoztatóján már arról beszélt, hogy a kormány új kémprogramot állít fel, amivel soha nem látott mértékű minősített adatból álló adatbázist kezelhet. A Belügyminisztériumot pedig felszólította, hogy a nemzetbiztonsági bizottság következő ülésén számoljon be arról: kik működtetik majd az új rendszert, kik hozzák létre, kik ellenőrzik, kik használják, kinek a vezetésével és főleg milyen jogszabályi háttér mentén és milyen céllal.

Fő a biztonság
A kormány közbeszerzés-mentesítési kérelmeiről kedden a parlament nemzetbiztonsági bizottsága is tárgyalt. Azzal a különbséggel, hogy itt a Belügyminisztérium már egyáltalán nem is képviseltette magát, így a hangulat is kedélyesebb volt, jókat nevetgéltek a tagok például azon, hogy nem sikerült elsőre kideríteniük, hogy egy-egy kérelemben nettó, avagy bruttó összegek szerepelnek-e. További különbség volt, hogy - a honvédelmi és rendészeti bizottsággal ellentétben - a titkosszolgálatokat felügyelő testület ülésén nem adták ki újságíróknak a mentesítési kérelmeket, mondván ezek a képviselők munkáját segítő döntés-előkészítő anyagok. Így viszont több olyan döntést hoztak (nyilvános ülésen), amelyek tartalmáról csak maguk a képviselők tudhattak. Egy rejtélyes kártyabeszerzésről például csak annyi derült ki, hogy elnapolják a döntést, hogy a belügy képviselőjét is meghallgathassák (mint megtudtuk, a kormány 1,7 milliárd forint értékben szeretne a közigazgatásban egységes beléptető-azonosító rendszert kiépíteni). Szintén visszavonták a szövegbányász rendszerrel kapcsolatos kérelmet, itt is a Belügyminisztérium magyarázatára várnak.

9 milliárdról 2 perc alatt
Nagyjából két perc alatt döntöttek - egyhangú szavazással - egy másik, 9,2 milliárd forintos beszerzésről, amiről az ülésen csak annyi hangzott el, hogy az Országos Atomenergia Hivatal "hosszú távú programjának része", de arról már nem tartottak fontosnak tájékoztatást adni az ülésen, hogy valójában a bátaszéki atomtemető bővítéséről van szó.

Szuper szerver
A közigazgatási minisztérium kérelmeiről is döntöttek, amivel a Buda Környéki Törvényszék 10,8 milliárdos beruházását bonyolítanák le közbeszerzés nélkül. Itt a kiemelt bűncselekmények speciális igényeire (vádlottak, bírók, bv-sek külön ki-be juttatása; védett tanúk elhelyezése; minősített iratok kezelése), valamint a közös bírósági szerverparkban tárolandó adatok érzékenységére hivatkoztak. Kiderült, hogy minden bírósági beadvány, küldemény, ítélet, bírák és ügyfelek személyes adatait egyetlen szerverközpontban tárolnák.

A nemzetbiztonsági bizottság annak ellenére is megadta - szintén egyhangúlag - a támogatását, hogy az ellenzék oldaláról több kritikát is megfogalmaztak, hogy egy ekkora beruházásból mondjuk a parkosítást miért nem lehet nyílt versenyben pályáztatni.

nol.hu


 

2013.02.13 15:07:56   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet