Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Javul a járműnyilvántartás adatszolgáltatásának minősége, csökken az eljárások átfutási ideje.

A jövőben még ritkábban fordulhat majd elő, hogy a járműnyilvántartás alapján elavult címre küldjék az értesítéseket, felszólításokat. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának fejlesztése a járműnyilvántartásból történeti adatokat lekérdező szereplők (Rendőrség, Bíróság, Parkolási társaságok, stb.) számára javítja az adatszolgáltatás minőségét. A fejlesztésnek köszönhetően várhatóan csökken a téves címre küldött megkeresések száma csakúgy, mint a járművekkel kapcsolatos eljárások költsége és átfutási ideje.

 

 A járműnyilvántartás a hatóságok, a vállalkozások és polgárok széles köre által, intenzíven használt rendszer, amelyből évente milliós nagyságrendben kérnek adatokat. „A járműnyilvántartás adatminőségének növelése, a járműnyilvántartás záradék kezelése” projekt keretében elvégzendő fejlesztés célja, hogy a járműnyilvántartásból minden esetben az üzembentartó érvényes, bejelentett lakcímadata kerüljön átadásra az adatszolgáltatások során. Ennek eredményeként megszűnnek majd azok az esetek, amikor a bírságok (autópálya-, parkolási bírság) az üzembentartó régi címére kerültek kiküldésre. (Fontos azonban hangsúlyozni, mindez nem érinti az üzembentartó jogszabályban előírt azon kötelezettségét, hogy a lakcím változása esetén a forgalmi engedélyt is le kell cserélni.)

 

Az ügyfelek (adatigénylők) kevesebb adatrögzítéssel, gyorsabban és olcsóbban jutnak a tulajdonosok / üzembentartók aktuális lakcímadataihoz. A legóvatosabb becslés szerint is - aktuális lakcímadat szolgáltatással - évente legalább 50 000-rel csökkenthető az érvénytelen címre kiküldött értesítések, felszólítások száma. Ez éves szinten mintegy 50 MFt költségmegtakarítást és a jogos követelések gyorsabb érvényesíthetőségét jelenti.

 

Az új rendszer a járműnyilvántartásban tárolt kiemelten fontos záradéktípusok adattartalmának megbízhatóságát növeli majd, amely az érintett adatigénylők jobb informáltságához vezet. E módosításnak köszönhetően a záradékok könnyebben lesznek kereshetők, szűrhetők, elemezhetők, azokból adatszolgáltatás is könnyebben lesz teljesíthető.

 

 

2013.02.15 11:43:06   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet