Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Elkészült a legrészletesebb légifotó

Elkészítették a világ legnagyobb részletességű légifelvétel-mozaikját. A Magyarországon készített fotó-térkép különlegessége elképesztő felbontásában rejlik.
Egy pixel már fél cm szélességű részletet is megjelenít. Ekkora részletességet gyorsan haladó repülőgépről, ekkora terület esetében még soha senki sem ért el. A feladat végrehajtásához nem csupán átalakított repülőgépekre és saját, speciális kialakítású szenzorokra volt szükség, de a végrehajtás alapos tervezést, rendkívül körültekintő kivitelezést igényelt. A magyar világrekord jelentőségét növeli, hogy a módszer számos ökológiai és klímakutatási vizsgálatban alkalmazható.

A világ legrészletesebb légifelvétel-térképének elkészítését, a centiméteres részletek megjelenítését 2006-óta tervezik az alkotók. Ez alatt az idő alatt négy egyedi légi mérőkamera látott napvilágot és olyan részletes környezetvédelmi felmérések váltak lehetővé, amilyenekről régebben hallani sem lehetett. Az előkészületek nem csupán a laboratóriumi munkára korlátozódtak, a felszerelést különböző repülőgépeken tesztelték. A szenzorok kialakítását megelőző években vizsgálatokat végeztek, melyek eredményeként létrejöhettek az első magyar digitális légi mérőkamerák. A repülőgép felszerelése, a repülés megtervezése után már csak a legalkalmasabb időpont kivárása volt hátra. A megfelelő időjárás nagyon fontos, hiszen már az is zavaró, ha a felhők árnyékai látszanak a felvételen.
Ehhez képest a mostani felvétel négyszer nagyobb felbontású, az összeállítása mégis mindössze egy hetet vett igénybe, ami a csoport szoftverfejlesztési munkájának köszönhető.

Bár helikopterről és ultrakönnyű, lassan repülő eszközökről korábban is lehetett egy-egy nagyrészletességű légifotót készíteni, a légifelvétel-térképezés lényege a nagy területeket gazdaságosan és gyorsan felderítő repülésekben rejlik. A repülőgép soronként száguld el a terület felett. Közben a hasa aljából kitekintő mérőkamera végigfotózza a földfelszínt. A térkép az így készített, egymással átfedő sorozatfelvételekből épül fel.

Az elkészített digitális fényképek feldolgozása során ortofotók készülnek. Ezek az ortofotók már térképi vetületbe illesztett képek, amiknek minden pixeléhez földrajzi koordináták tartoznak. Az egymást részben átfedő ortofotók egységesítésével születik meg a fotó-térkép. Egy fénykép, amely térképi koordinátarendszerben ábrázolja a földfelszínt. Mindehhez természetesen terepi mérésekre, a légifelvételeken pontosan rögzíthető kapcsolópontok mérésére is szükség volt. A méréseket a légifelvétel készítői nagypontosságú geodéziai GPS-el végezték el. Ezek a koordináták segítettek térképi vetületbe illeszteni, az ábrázolt felszínnel szinkronizálni a felvételeket. Az így létrejövő digitális képállomány rengeteg információt tartalmaz a nyílt felszínek talajtípusairól, nedvességéről, az esetleges szennyezések összetételéről és kiterjedéséről. Feltérképezhető a növényzet, térben rögzíthető a természeti értékek állapota.

www.interspect.hu


2013.01.17 09:13:42   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet