Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A párlatellenőrzés őszi tapasztalatai

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a korábbi gyakorlatnak megfelelően az elmúlt időszakban is fokozottan ellenőrizte, hogy a magánfőzés keretében előállított párlatok kerülnek-e kereskedelmi forgalomba.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszervei 2012. október-november hónapban ismét ellenőrzéseket tartottak a magánszemélyek által adómentesen előállított erjesztett italok, valamint a magánfőzött párlatok jogellenes forgalomba kerülésének megakadályozása érdekében. A vizsgálatok hatékonyságának növelése miatt az akciósorozatban részt vett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal alkoholvizsgáló mobil laboratóriuma is.
Az ellenőrzések helyszínei elsősorban vásárterek, piacok, forgalmasabb közterületek, közutak, vásárcsarnokok, valamint vendéglátó-ipari egységek voltak.

A NAV vámszerveinek munkatársai összesen 2423 alkalommal végeztek ellenőrzést, melyek 28,93%-ában (azaz 701 esetben) tapasztaltak jogsértést. A tavaszi ellenőrzések alkalmával 2215 ellenőrzésből 690 jogsértés történt, ami 31%-os arányt mutat. A két ellenőrzési időszakot összehasonlítva tehát megállapítható, hogy a tavaszi állapotokhoz viszonyítva a százalékos arány kismértékű csökkenést mutat.
A jogsértéseket feltáró jövedéki ellenőrzésekkel összefüggő eljárások során összesen 5.135. 000,- Ft mulasztási, 31.609. 877,- Ft jövedéki bírság kiszabása várható.
Az ellenőrzések során lefoglaltak megközelítőleg 669 liter alkoholterméket, 28097 szál dohányterméket, 1784 liter szőlőbort, 52 liter pezsgőt, 1,41 kg fogyasztási dohányt, 371 liter sört.

Az ellenőrzéssorozatban adminisztrációs kötelezettségek mulasztásos megsértésén kívül, a pénzügyőrök az alábbi jogszabálysértésekkel találkoztak:
adózás alól elvont jövedéki termék birtoklása, igazolatlan eredetű, címkén feltüntetettől eltérő szeszfokú alkoholtermék birtoklása, alkoholtermék előállítására alkalmas desztillálóberendezés engedély nélküli értékesítése.
Fentieken túl a NAV munkatársai helyiségellenőrzést végeztek egy magánszemély ingatlanán, aki internetes hirdetésben kínált értékesítésre párlatot. Az eljáró pénzügyőrök megközelítőleg 30 liter - a jogszabályi rendelkezések megsértésével előállított - párlatot foglaltak le.
Átlagostól eltérő, újszerű esetként értékelhető a jövedéki termékek értékesítésre történő felkínálása a közösségi oldalakon.
Az ellenőrzések minél teljesebb körű végrehajtása érdekében az akcióban a NAV vám- és adóigazgatási szervein kívül, részt vettek továbbá a kormányhivatalok illetékes szakigazgatási szervei, valamint az érintett rendőrkapitányságok képviselői is.

 

2012.12.17 08:50:41   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet