Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Veszélyben az adataid! Így védekezz!

Facebook, okostelefon és vezeték nélküli internetkapcsolat. Kis túlzással ennyi elég ahhoz, hogy illetéktelenek szinte mindent megtudjanak rólunk. Nincs is nehéz dolguk, mert az átlag magyar Internet használó rendkívül óvatlan. A legtöbben már csak akkor kapnak észbe, amikor már késő.

 

Támadnak a hackerek!
Gondold el! Mondjuk egy zsúfolt bevásárlóközpont kellős közepén belekiabálnád-e egy hangosbeszélőbe, hogy mikor és hova utazol? Hogy mikor vettél új autót? Hogy hol dolgozol és ott milyen gondjaid vannak? Ugye, hogy nem! Pedig az Internet használata során önként és dalolva megtesszük mindezt, nem törődve azzal, ki férhet hozzá ezekhez a kényes információkhoz.

Vannak olyan bűnözők, akik pont óvatlanságunkat kihasználva tesznek szert könnyen pénzzé tehető információkra. Összegyűjtik a közösségi oldalakról származó információkat ennek birtokában megfejtik jelszavainkat, majd feltörik az okostelefonunkat vagy a számítógépünket. Ezeket az eszközöket aztán vagy bűncselekmények elkövetésére használják, vagy onnan pénzzé tehető adatokat, információkat szednek le. Ilyen lehet például az Internetbanki azonosítónk, amellyel pénzt emelhetnek le a bankszámlánkról.

A wifi veszélyei
De lássuk, mi jelentheti a legnagyobb veszély egy átlagos felhasználó számára. Viszonylag sok embernek van ma már Internet elérése. Persze az a legkényelmesebb, ha vezeték nélkül kapcsolódhatunk a világhálóra és számítógépünket a lakás vagy ház bármelyik sarkában használhatjuk. Az ezt lehetővé tevő eszköz a wifi router. Hogy van ilyen eszközünk, azt bárki megtudhatja, hiszen a routert az ehhez kapcsolódni képes eszközök messziről is képesek érzékelni és jelezni.

Arra, hogy Internetünket más ne használhassa, titkosítással vagy jelszóval lehet védekezni. De itt jönnek a problémák a különféle titkosítási megoldások közül sok elavult és könnyen feltörhető. A világhálón viszonylag egyszerűen, bárki számára elérhetőek olyan táblázatok, amelyekből kiolvasható, hogy milyen módszerrel titkosított, milyen típusú routert, miként lehet feltörni mindössze néhány perc alatt.

Ha rajtunk kívül más is használni tudja a netet, az számos kockázattal jár. Az illetéktelen behatoló kéretlen leveleket küldözgethet vagy illegális tartalmakat tölthet fel vagy le a világhálóra. Ha ez feltűnik valakinek és kopogtat ajtónkon a rendőrség, akkor bizony nekünk kell bizonyítanunk, hogy nem mi vagyunk a felelősek a bűncselekményért, különben 3-5 évre börtönbe kerülhetünk.

Féltett adataink
Persze az is lehet, hogy Internet elérhetőségünkön keresztül a számítógépünkhöz férnek hozzá. Az csak a kisebb gond, hogy letörlik a családi fotókat. Sokkal nagyobb bajt okozhat, ha kémprogramot telepítenek a számítógépünkre és azzal a hazavitt munkahelyi adatokat vagy pénzügyi információkat szereznek meg. Ezek ismeretében ugyanis könnyen megcsapolhatják a bankszámlánkat vagy kárt okozhatnak a munkahelyünknek.

Különösen veszélyes, ha nyilvános helyen használjuk hordozható számítógépünkkel vagy okostelefonunkkal az ingyenes wifit. Itt ugyanis még egyszerűbb dolga van az adatot lopóknak, akik gyakorlatilag bármihez hozzáférhetnek, ami ezeken az eszközökön megtalálható: fotókat, alkalmazásokat, adatokat, mindent.

Az okostelefonunkat más veszély is fenyegeti. Ezek a szerkezetekbe olyan szolgáltatásokat is beépítettek, amelyekkel távolról bekapcsolható a kamera, letölthetőek a készüléken lévő adatok, vagy nyomon követhető a telefon mozgása. Ha okostelefonunkat feltörik ezeket a szolgáltatásokat illetéktelenek is használhatják, talán le sem kell írnunk, ennek milyen következményei lehetnek.

Így védekezhetsz!
Nem is hinnénk, de sok esetben mi magunk segítünk a bűnözőknek abban, hogy sikerrel járjanak. A közösségi oldalakon sok mindent elárulunk magunkról, ami számukra hasznos lehet. Például ilyen lehet gyermekeink, esetleg házkedvencünk neve, születésünk dátuma - mind-mind olyan adat, amelyet sokan jelszóként használnak.

Szerencsére a védekezés az adatlopások ellen nem túl bonyolult. Mindenkinek van egy számítógéphez értő ismerőse, aki meg tudja állapítani, hogy kellően védett-e a wifi router. Ő tud segíteni abban, hogy számítógépünket tűzfal és vírusírtó védje. Ezen túlmenően sem árt az óvatosság. Kerüljük az ingyenes wifi használatát, az otthoni gépünket és routerünket pedig kapcsoljuk ki használat után. A közösségi oldalon pedig csak olyan információkat osszunk meg, melyekről nem bánjuk, ha valaki egy zsúfolt áruházban beordítja őket a hangosbemondóba!


2012.11.05 08:08:44   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet