Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Öt év alatt sem ratifikálta Magyarország az emberkereskedelem elleni egyezményt

Négy uniós tagállam, köztük Magyarország még nem ratifikálta az emberkereskedelem elleni európa tanácsi keretegyezményt dacára annak, hogy a magyar kormány már 2007 októberében aláírta a nemzetközi jogi egyezményt. A strasbourgi székhelyű emberi jogi szervezet ettől függetlenül folyamatosan végzi a tagállami intézkedések vizsgálatát, ez alapján úgy látja, továbbra is gyakori a szexuális, vagy kényszermunka-célú emberkereskedelem.

Az Európa Tanács szakértői csoportja (GRETA) elvégezte az emberkereskedelem elleni európai erőfeszítések felülvizsgálatának második körét, radikális megállapításokat azonban addig nem akartak tenni a készítők, amíg az emberi jogi szervezet nemzetközi egyezményének minden résztvevőjét át nem világítja a csoport.

Az Európai Unió országai közül Németország és Görögország 2005-ben, Magyarország 2007-ben, Észtország pedig 2010-ben már aláírta az egyezményt, a parlamentjük azonban mindezidáig nem ratifikálta azt, így ezekben az államokban nincs is hatályban a nemzetközi jogi dokumentumban. Ahogyan Csehországban sem, igaz, prága nem is írta alá a konvenciót.

Az EU-n kívüli országokkal összesen 37 országban érvényes az emberkereskedelem elleni keretegyezmény. A  bemutatott második jelentés alapvetően pozitívnak ítéli meg azt, ahogyan a tagállamok most vizsgált csoportja megpróbál megfelelni a nemzetközi előírásoknak. Ettől függetlenül felhívja a figyelmet arra, hogy a helyzet még mindig súlyos, és „nagyon úgy tűnik, hogy amit érzékelünk, az még csak a jéghegy csúcsa”.

Jelentős számú esetről van a hatóságoknak tudomása, amikor bűnözői csoportok szexuális, vagy kényszermunka-célból egész egyszerűen eladnak nőket és férfiakat további bűnözői köröknek.

 

2012.11.06 10:15:52   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet