Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Jövedelmigazolás: új szabályok szeptembertől

2012. szeptember 2-tól a 239/2012. (VIII. 30.) kormányrendelet módosította a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény végrehajtási rendeletét, azaz a 217/1997. (XII. 1.) kormányrendeletet. A módosítás következtében a jövedelemigazolásra vonatkozó szabályok változtak.

2012. szeptember 2-ig a jövedelemigazolás pótlapjára kellett rávezetni a nem rendszeres jövedelem összegét, jogcímét, a kifizetésre való jogosultság időtartamát, a kifizetés időpontját. 2012. szeptember 2-től ezeket az adatokat a jövedelemigazoláson kell feltüntetni, azaz a jövedelemigazolásra külön fel kell vezetni az irányadó időszakban kifizetett nem rendszeres jövedelem összegét, jogcímét, megjelölve a kifizetésre való jogosultság időtartamát, valamint a kifizetés időpontját. A jövedelemigazolás mellékletét képező pótlap használata pedig csak akkor válik kötelezővé, ha a kifizetett nem rendszeres jövedelem feltüntetésére a jövedelemigazoláson nincs elegendő hely.

A fent leírtakkal kapcsolatban az alábbiakat olvashatjuk az OEP tájékoztatójában, amelyet a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek állított össze:

- „A „régi típusú” OEP-B/1 igazolás kiadása esetében a jövedelemigazolás mellékletét képező pótlapon kell szerepeltetni a nem rendszeres jövedelem összegét, jogcímét, megjelölve a kifizetés jogosultságának időtartamát, valamint a kifizetés időpontját. A pótlapon közölt nem rendszeres jövedelmeket egy összegben kell a jövedelemigazolásra felvezetni. A pótlapot számítógépes programmal is elő lehet állítani.
- Ettől eltérően „új” típusú OEP-B/2. számú jövedelemigazolás nyomtatvány kiállítása esetében a jövedelemigazoláson, a nem rendszeres jövedelem közlésére alkalmas sorban kell szerepeltetni a nem rendszeres jövedelem összegét, jogcímét, megjelölve a jogosultság időtartamát, valamint a kifizetés időpontját. A pótlap csak akkor használható, ha a jövedelemigazoláson nem elegendő a nem rendszeres jövedelem kitöltésére alkalmas sor.”

Továbbá a biztosítottnak már nem csak a pénzbeli ellátásra vonatkozó kérelmekor kell átadnia a foglalkoztatónak a jövedelemigazolást, hanem köteles ezt megtenni a biztosítási jogviszony létrejöttekor. Mindezek alapján a módosítás kimondja, hogy „a biztosított a biztosítási jogviszony létrejöttekor a foglalkoztató rendelkezésére bocsátja az előző év első napjától minden más munkáltató által kibocsájtott jövedelemigazolást. Foglalkoztató hiányában a biztosított a pénzbeli ellátás iránti kérelemmel együtt az irányadó időszak jövedelmét igazoló jövedelemigazolást közvetlenül az egészségbiztosítási szakigazgatási szervhez nyújtja be.”

Abban az esetben, ha a biztosított jogviszonyának kezdetekor a jövedelemigazolást nem adja át, a foglalkoztató köteles őt erre felszólítani. Ennek keretében a biztosítottnak be kell szereznie a jövedelemigazolást az előző foglalkoztatójától, kivéve azt az esetet, ha a biztosított a jogviszony kezdetét megelőző év első napjától nem állt biztosítási jogviszonyban, ilyen eset lehet például: ha a biztosítási jogviszony ma kezdődne, akkor abban az esetben nem kell a jövedelemigazolást beszerezni, ha a biztosított már 2011. január 1-től nem rendelkezett biztosítási jogviszonnyal. Ezen jogviszony hiányáról a biztosítottnak írásban nyilatkoznia kell, a foglalkoztató pedig köteles ezt a nyilatkozatot öt évig megőrizni.

A 2012. szeptember 2-tól hatályos módosítás rendelkezik továbbá arra vonatkozóan is, hogy miként kell eljárni akkor, ha a biztosított a fenti kötelezettségének nem tesz eleget. Mindezek alapján, amennyiben a biztosított a foglalkoztató felhívására nem szerzi be az előző foglalkoztatójától a jövedelemigazolást, úgy pénzbeli ellátás iránti igény benyújtásakor, az ellátást elbíráló szerv a rendelkezésére álló adatok alapján hozza meg a döntését.

 

 

2012.09.12 08:48:13   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet