Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Új közteher 2012-től: katasztrófavédelmi hozzájárulás

Az új katasztrófavédelmi törvény 2012-től bevezeti a katasztrófavédelmi hozzájárulást. Az új közterhet a veszélyes anyagokkal foglalkozó vállalkozásoknak kell majd megfizetni.

A hozzájárulásra kötelezettek

Két alanyi kör kötelezett a hozzájárulás megfizetésére:

az a természetes vagy jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemet, veszélyes anyagokkal foglalkozó létesítményt, küszöbérték alatti üzemet működtet, vagy döntő befolyást gyakorol a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem, küszöbérték alatti üzem működésére (a továbbiakban: üzemeltető);
az üzemeltetőnek nem minősülő, a veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó külön jogszabály (ADR egyezmény) szerinti veszélyes áruk tárolását, gyártását és feldolgozását végző gazdálkodó szervezet.

Nem kell katasztrófavédelmi hozzájárulást fizetnie

az állami és önkormányzati szervnek,
a közfinanszírozásban részesülő egészségügyi szolgáltatónak,
a gazdálkodó szervezetnek, ha a tárolás kizárólag közvetlenül a lakosság részére történő kiskereskedelmi forgalmazáshoz, illetve lakossági szolgáltatás nyújtásához kapcsolódik,
az üzemeltetőnek és a gazdálkodó szervezetnek, ha a tárgyévet megelőző évben az éves nettó árbevétele az 50 millió forintot nem haladja meg,
az atomenergiáról szóló törvény szerinti nukleáris létesítménynek és radioaktívhulladék-tárolónak.
A hozzájárulás mértéke

Üzemeltetőnek minősülő gazdálkodó szervezetek esetén a katasztrófavédelmi hozzájárulás összege a veszélyes tevékenységgel összefüggésben keletkezett – a jövedéki adó és az energiaadó összegével csökkentett – éves nettó árbevételének 0,1 százaléka. A törvény meghatározása szerint veszélyes tevékenység az olyan ipari, biológiai (mezőgazdasági), kémiai eljárások felhasználásával végzett tevékenység, amely ellenőrizhetetlenné válása esetén tömeges méretekben veszélyeztetheti, illetve károsíthatja az emberi egészséget, a környezetet, az élet- és vagyonbiztonságot.

Az üzemeltető által fizetendő katasztrófavédelmi hozzájárulás egynegyede felhasználható a veszélyes tevékenység által jelentett kockázat szintjének csökkentését szolgáló műszaki intézkedésekre (például lakossági riasztó és tájékoztató rendszer kiépítése, védelmi infrastruktúra kiépítése), ez esetben a befizetett hozzájárulás egynegyedének visszatérítését lehet kérelmezni.

Egyéb gazdálkodóknál:

saját tulajdonban lévő, vagy egyéb, nem visszterhes jogviszony alapján tárolt veszélyes áru esetén a veszélyes áru értékesítéséből keletkező,
nem saját tulajdonban lévő veszélyes áru tárolása esetén a tárolási szolgáltatásból származó,
gyártás esetén a veszélyes áru, mint termék értékesítéséből származó,
a jövedéki adó és az energiaadó összegével csökkentett éves nettó árbevétel 0,1 százaléka.

Amennyiben a gazdálkodó szervezet a felsoroltak közül több tevékenységet is folytat, úgy a katasztrófavédelmi hozzájárulást azon tevékenység után fizeti meg, amelyik alapján a katasztrófavédelmi hozzájárulás összege a legnagyobb.

Ha a kötelezett nem tudja hitelt érdemlően, ellenőrizhető módon bizonyítani a hozzájárulás mértékét, akkor a katasztrófavédelmi hozzájárulás összege a teljes tevékenységéből származó, a jövedéki adó és az energiaadó összegével csökkentett éves nettó árbevétel 0,1 százaléka.

Eljárási szabályok

A hozzájárulás fizetésére kötelezett 2012. március 31-ig köteles a katasztrófavédelmi hozzájárulásra vonatkozó bejelentést megtenni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak. A bejelentésben a kötelezett főbb azonosító adatait, elérhetőségét kell megadni.

Ezt követően 2012. június 30-ig kell írásban nyilatkozni a kötelezett által megállapított, a tárgyévet megelőző év adataiból meghatározott katasztrófavédelmi hozzájárulás összegéről, és ezzel egyidejűleg a hozzájárulás összegének 40 százalékát előlegként be kell fizetni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság számlájára. Csatolni kell a hozzájárulás összege megállapításának alapját képező iratokat és az előleg befizetéséről szóló igazolást.

A hatóság a tárgyév október 31-ig dönt a katasztrófavédelmi hozzájárulásnak az előleg befizetését követően fennmaradó összegéről, amelyet a tárgyév december 31-ig kell befizetni.

rsm

2012.04.18 12:41:23   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet