Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Változnak az ásványolaj szállításának szabályai

 

 

Nem titok, léteznek olyan ásványolajok, amelyek paramétereikben nagyon hasonlítanak a dízel üzemanyaghoz. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy miként lehet ezekkel az olajokkal visszaélni, a hatóságokat, a gazdálkodókat, vagy a vásárlókat megtéveszteni.

Az ilyen olajok után a felhasználási céltól függően jövedéki adót, termékdíjat, általános forgalmi adót kell fizetni, mivel azonban a csalók ezt nem teszik meg, a jogszerűen működő vállalkozásokkal szemben hatalmas árelőnyhöz jutnak.

 

A jogsértő tevékenység alapja az, hogy az elkövetők valamely tagállamból rendelnek olyan ásványolaj terméket, amit nem üzemanyag, vagy fűtőanyag célra állítottak elő és a paraméterei eltérnek például a dízel üzemanyag szabvány szerinti értékétől. Az oldószernek, technikai olajnak, orsóolajnak, bázisolajnak, vagy más néven elnevezett terméket a megrendelést követően, a tagállami és a hazai hatóság felügyelete nélkül, akár fiktív okmányokkal ellátva hozzák be Magyarországra. Ha fűtő-, vagy üzemanyag célra történne a termék felhasználása, akkor ezt nem tehetnék meg, mivel az ilyen szállítmányokra szigorú uniós és hazai szabályok vonatkoznak, a forgalom zárt, garanciákkal biztosított rendszerben és a jövedéki hatóságok felügyelete mellett zajlik.

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal jól ismeri az említett visszaélési módszert és meg is tesz mindent ennek megakadályozására. A bűnügyi nyomozások mellett benzinkutakon, közúton, gázolaj felhasználók telephelyein végzett jövedéki ellenőrzések célja felderíteni az illegális, nem szabványos olajtermékeket. A koncentrált és célzott hatósági fellépés egyik példája volt a karácsonyt megelőző eredményes akciósorozat is, amikor egy olajjal „feketéző” bűnbanda bukott le.

 

A csalás elleni hatékonyabb fellépés, azaz a fenti olajtermékek illegális, üzemanyag célú forgalmazásának minél hatékonyabb felderítése érdekében 2012. január 1-jével módosult a jövedéki adótörvény. Ennek értelmében az ömlesztetten szállított ásványolaj beszerzését és szállítását a terméket beszerző, szállító személy köteles a vámhatóság részére legkésőbb a beszerzést, szállítást megelőző napon bejelentést tenni. Ennek elmulasztása természetes személy esetén 300 ezer forintig, míg a gazdálkodó szervezet esetében 600 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

 

Az ömlesztetten szállított ásványolajat beszerző, szállító személy bejelentését a vámhatóság által rendszeresített formanyomtatványon vagy a vámhatóság internetes honlapjáról (a http://vam.gov.hu/viewBase.do?elementId=13790 link alól) letöltött és kinyomtatott formátumban köteles:

- a magyarországi felhasználási céllal történő beszerzés esetén a felhasználás, illetve

- a más tagállamból más tagállamba vagy harmadik országba történő, belföldön áthaladó szállítás esetén a belföldre történő belépés

helye szerint illetékes vámszervhez írásban benyújtani.

Fontos szabály az is, hogy a bejelentésben megadott adatok változását legkésőbb a változás napján, a szállítóeszközre vonatkozó adatok változását annak elindulását megelőzően szintén be kell jelenteni.

 

A NAV célja, hogy a bejelentések alapján kiszűrje a csalókat, ezért szigorúan ellenőrizni fogja a közúti szállításokat és célzott ellenőrzéseket végez az illegális üzemanyag, kenő- és egyéb olaj kereskedelem és felhasználás megakadályozása érdekében.

Fontos felhívni az érintett szállítók, felhasználók figyelmét az új rendelkezés betartására, A NAV pedig kéri, hogy azok a vállalkozások, magánszemélyek, gazdálkodók, akik gazdasági tevékenységükhöz nagy mennyiségben gázolajat használnak fel, az üzemanyag vagy fűtőanyag beszerzésekor körültekintően járjanak el és csak megbízható forrásból és megfelelő minőségű terméket szerezzenek be.

 

 

2012.01.09 09:11:35   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet