Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A könyvvizsgálók piacán is rendet tenne a Bizottság

A hitelminősítők után a könyvvizsgálói szektor rendbetételéhez is hozzáfogott az Európai Bizottság, amikor a héten javaslatokat terjesztett elő a négy nagy uralta piac sokszínűbbé tételére.
A héten a könyvvizsgálókat is utolérte az újraszabályozási hullám, amikor az Európai Bizottság javaslatokat tett a szektor általa vélt hiányosságainak felszámolására, sokszínűbbé tételére és az „iparág” egységes piacának létrehozására.

Brüsszel szerint a könyvvizsgálók megregulázását mindenekelőtt az indokolja, hogy a szektor a válság előtt nem jelezte előre azokat az anomáliákat a nagy pénzintézetek pénzügyi mérlegében, amelyek nagyban hozzájárultak a pénzügyi válság kialakulásához. „A válság megingatta a befektetők könyvvizsgálattal szembeni bizalmát: helyre kell állítanunk a vállalatok pénzügyi kimutatásaiba vetett bizalmat. Az előterjesztett javaslatok az EU könyvvizsgálói piacának fő hiányosságait kívánják kezelni az összeférhetetlenségek megszüntetésével, a függetlenség és a határozott felügyelet biztosításával, valamint a sokféleség előmozdításával ezen a túlságosan is koncentrált piacon” – jelentette ki Michel Barnier, a javaslatot jegyző belső piaci biztos.

A piacot jelenleg négy vállalat (a négy nagy), a Deloitte, az Ernst&Young, a KPMG és a PricewaterhouseCoopers uralja. A Bizottság feltett szándéka, hogy kiegyensúlyozottabb viszonyokat teremtsen a piacon, megszüntesse a meglévő összeférhetetlenségeket és létrehozza a szektor európai felügyeletét.

A javaslat értelmében a könyvvizsgáló cégek néhány kivételtől eltekintve maximum 6 épves időszakot követően kötelesek lesznek egymást váltani. Egy könyvvizsgáló a rotációt követően csak egy négyéves időszak után dolgozhatna ugyanannak az ügyfélnek. Ha az auditált jogalany egynél több könyvvizsgáló céget bíz meg az auditálással (közös könyvvizsgálat), a „négy szem többet lát” elv révén potenciálisan javítva a könyvvizsgálat minőségét, a rotációt megelőző időszak 6-ról 9 évre meghosszabbítható lenne. A Bizottság ezzel közvetve a közös könyvvizsgálat gyakorlatának elterjedését ösztönözné.

A bankoknak, a biztosítóknak és a tőzsdén jegyzett vállalatoknak (vagyis a közérdeklődésre számot tartó jogalanyok) nyílt és átlátható pályázati eljárásban kell majd kiválasztaniuk a javaslat szerint az új könyvvizsgálót.

A könyvvizsgáló cégek kizárólag könyvvizsgálati szolgáltatásokat nyújthatnak majd a megbízónak. Az összeférhetetlenség kockázatának kizárására az auditcégeket arra kötelezik, hogy válasszák szét a könyvvizsgálati és nem könyvvizsgálati szolgáltatásaikat.

A Bizottság arról is gondoskodni kíván, hogy uniós és nemzetközi szinten is biztosított legyen a könyvvizsgáló hálózatok felügyeletének koordinációja. Ennek a feladatnak az ellátására az Európai Értékpapír-piaci Hatóságot (ESMA) javasolja.

A könyvvizsgálói szakma európai útlevelének bevezetése Európa-szerte szabad szakmagyakorlást biztosítana a szektor cégei számára. Ha tehát egy vállalat egy tagországban működési engedélyt kapott, az az európai útlevél birtokában feljogosítaná arra, hogy az EU bármely más pontján is nyújthassa a szolgáltatásait. A könyvvizsgáló cégeknek ezenkívül a kötelező audit végzése során nemzetközi könyvvizsgálati standardoknak kell majd megfelelniük. A kisebb könyvvizsgálók esetében lehetővé tennék ezeknek a standardoknak az arányos alkalmazását.

 

2011.12.08 08:45:17   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet