Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Biztonsági célokra is használhatják a Galileót

Az Európai Parlament első olvasatban jóváhagyta azt a tervezetet, amely lehetővé tenné, hogy a különböző – biztonságért felelős – kormányzati szervezetek a jövőben GPS-jeleket kapjanak a Galileótól.
2014-től kezdve a Galileo európai műholdas navigációs program olyan kormányzati felhasználók számára biztosít GPS-jelet, mint a rendőrség, a hadsereg vagy a biztonsági szolgálatok.

Az EP által kedden első olvasatban jóváhagyott szöveg az úgynevezett kormányzati ellenőrzésű szolgáltatásnyújtás (PRS) részleteit rögzíti, így egyebek között azt, hogy mely szervezet férhet hozzá a kódolt jelekhez, illetve hogy egy cég milyen feltételekkel fejleszthet ki és értékesíthet szoftvereket és navigációs berendezéseket.

A Galileo összesen öt szolgáltatást nyújt: nyilvános szolgáltatást, kereskedelmi szolgáltatást, életvédelmi szolgáltatást, keresési és mentési támogatási szolgáltatást, valamint a kormányzati ellenőrzésű szolgáltatást. Ez utóbbit kizárólagosan a kormányok által felhatalmazott felhasználóknak, érzékeny alkalmazások (mint például a kritikus infrastruktúrák, a közlekedés, a belső és külső biztonság, segélyhívó szolgáltatások) céljára tartanak fenn. Ezek az alkalmazások nagyfokú pontosságot és megbízhatóságot igényelnek, ezért a PRS erős és kódolt jeleket használ.

A szöveg világos különbséget tesz a PRS résztvevői (például tagállamok, a Tanács, a Bizottság vagy uniós ügynökségek, nemzetközi szervezetek) és felhasználói (a résztvevők által felhatalmazott vállalatok, hatóságok, egyének) között. A felhasználóknak biztonsági ellenőrzésen kell átesniük.

A tagállamok szabadon dönthetnek arról, hogy – a minimumszabályok betartásával – mely felhasználóknak adnak felhatalmazást arra, hogy igénybe vegye a PRS-t. A résztvevőknek olyan felelős PRS-hatóságot kell kijelölniük, amely a felhasználókkal kapcsolatos igazgatási és ellenőrzési feladatok látja majd el.

 

2011.09.19 14:30:16   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet