Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A Bizottság megkönnyítené a határon túli követelések behajtását

Az Európai Bizottság hétfőn új, ideiglenes számlazárolást elrendelő európai végzés létrehozására tett javaslatot, amely a polgárok és a vállalkozások számára egyaránt egyszerűsítené a más tagállambeli követelések behajtását.
„Azt akarom, hogy a más tagállambeli követelések behajtása ugyanolyan egyszerű legyen, mint a belföldieké”– nyilatkozta hétfőn Viviane Reding uniós jogérvényesülési biztos, miután napvilágra került a Bizottság új javaslata.

A biztos emlékeztetett arra, hogy a vállalkozások éves forgalmának mintegy 2,6 százaléka megy veszendőbe a behajthatatlan tartozások miatt; éppen ezért a cégeknek olyan egyszerű megoldásra van szükségük, amely biztosítja, hogy a tartozás visszafizetését elrendelő bírósági határozatig az összeg a számlán maradjon.

Ez lenne az Európa-szerte érvényesíthető számlazárolási végzés, amely lehetővé tenné a hitelezők számára, hogy az EU minden tagállamában azonos feltételek mellett zároltassák a bankszámlákon lévő pénzeszközöket. Fontos elem ugyanakkor, hogy nem változnak a számlazároltatásra vonatkozó nemzeti eljárások.

Jelenleg a más tagállambeli követelések behajtására irányuló eljárások bonyolultak, ráadásul nagyon megdobják az EU határain belül kereskedni kívánó vállalkozások költségeit. Hasonló nehézségekkel szembesülnek azok a polgárok, magánszemélyek is, akik például más tagállambeli – szélhámos – kereskedőtől vagy a tartásdíjat nem fizetőtől akarják megszerezni pénzüket.

A hétfői jogszabályi kezdeményezés célja, hogy megkönnyítse a más tagállambeli követelés behajtását, és biztosítsa a hitelezőket arról, hogy vissza tudják szerezni a követelést, ezáltal pedig fokozza az egységes uniós piaci kereskedelembe vetett hitet.

 

2011.07.27 14:52:58   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet