Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Lehetetlen lett volna megállítani a norvég merénylőt

Rendkívüli találkozóra hívta össze a lengyel elnökség a tagállamok terrorizmus elleni szakértőit annak érdekében, hogy megállapítsák: mi a feladata az uniós hatóságoknak a norvég merényletek után. Az ülésen kiderült, egyelőre túl korai bármit is megállapítani.
Támogatást nyújtana az Európai Unió Norvégiának – derült ki az EU-tagállamok szakértőinek rendkívüli brüsszeli ülésén, amelyet a lengyel elnökség hívott össze az oslói kettős merénylet után.

A tájékoztatás szerint a tagországok meghallgatták a norvég hatóságok beszámolóját arról, hogy pontosan mi is történt, majd a tagállami szakértők arról vitáztak, hogy milyen EU-eszközökkel lehetne harcolni a terrorizmus ellen, és hogyan lehetne a jövőben megelőzni a hasonló merényleteket.

Mint az ülés utáni sajtótájékoztatón kiderült, egyelőre nem tudtak egyértelmű és konkrét következtetéseket levonni a történtekből, hiszen még a norvég kormány sem lát tisztán az ügyben, hogy mi is történt Oslóban és Utoyán.

Az EU terrorizmus elleni koordinátorának főtanácsadója az ülés után azt mondta, vélhetőleg bármelyik EU-tagállamban végre lehetett volna hajtani egy ilyen merényletet, nem írható a norvégok számlájára, hogy nem figyeltek fel idejében az elkövetőre. Tim Jones azt mondta, „szinte lehetetlen lett volna megállítani a merénylőt”.

Fontos tanulságnak nevezték ugyanakkor, hogy a terrorizmus nem köthető egyenesen az iszlámhoz, az hittől és vallástól teljesen független. Tom Jones megjegyezte, hogy a hatóságok közötti együttműködés nem tökéletes.

A lehetséges európai uniós intézkedésekkel kapcsolatban szűkszavúan nyilatkozott a főtanácsadó. Azt mondta, az Európai Bizottság már most is dolgozik különböző jogszabályokon, amelyeket ősszel mutat be. Többszöri kérdésre példaként elmondta, ilyen intézkedés lehet a robbanóeszközök gyártásához alkalmas anyagok, például a hidrogén-peroxid eladásának korlátozása, és a fegyverkereskedelem szigorítása.

Hatékony megoldást lát a terrorizmus elleni koordinátor hivatala az információcsere hatékonyabbá tételében is. Első körben vélhetőleg ezen próbálnak majd dolgozni az uniós szervezetek. Következő lépés lehet majd a terrorista merényletek internetes szervezésének kiszűrése. Arra felvetésre, hogy ez szinte lehetetlen feladat lenne, Tim Jones azt mondta: „ez viszont nem jelenti azt, hogy meg se lehet próbálni”!

Ugyancsak a tervek szintjén szerepel a szélsőségek kutatásával foglalkozó gyakorlati szakértők hálózatba kapcsolása, és egymás munkájának segítése is.

 

2011.07.29 09:58:50   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet