Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A Tigáznak évi 9 milliárd kárt okoznak a gázlopások

A Tigáz szolgáltatási területén az év első felében közel ötezer gázlopási esetet derített fel, megközelítően ezerrel többet, mint tavaly az év egészében; a gázlopások évente mintegy 9 milliárd forint kárt okoznak a társaságnak - hangzott el a cég szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.


Kállai László, a Tigáz-DSO Kft. ellenőrzési vezetője a felderített esetek számának jelentős növekedését a hatékonyabb és fokozottabb ellenőrzéssel magyarázta.

Az 1,25 millió Tigáz-ügyfél közül a becslések szerint 40-60 ezren vételezik szabálytalanul a földgázt. A Tigáz hét megyében szolgáltat, ezek közül Pest megyében és a Nyírség észak-keleti területein fordul elő leggyakrabban a gázlopás. Az esetek felében a gázmérő óra számlálóját állítják vissza. A Tigáz szakértői felhívták a figyelmet arra, hogy sokszor vállalkozók jelentkeznek "segítséget nyújtani" a gázlopásban, majd utána még zsarolják is a fogyasztót.

A gázlopások felderítési aránya 10-12 százalék. Az ellenőrzések 50 százalékát bejelentés alapján végzi a társaság, ezek felében a gyanú beigazolódik.

A Tigáz-DSO számos új eszközt vet be a felderítésekre. Többek között informatikai eszközökkel elemzik a fogyasztói szokásokat, ipari endoszkópot használnak, hőkamerát, gázmérő-tesztert alkalmaznak, illetve speciális készülékkel ellenőrzik a mágnesezést.

Az idén 75 ezer célzott ellenőrzést végez a társaság, előzetes bejelentés nélkül vizsgálják, hogy van-e gázfelhasználás a mérő megkerülésével, vagy manipulálták-e a gázmérőt. A felhasználónak, vagy megbízottjának jelen kell lennie az ellenőrzéskor, amit jegyzőkönyvben rögzítenek. Az ellenőrzésre elszállított mérőóra igazságügyi vizsgálatánál is érdemes a felhasználónak jelen lennie - hangzott el a tájékoztatón.

Az ellenőrzés során leszerelt mérőórát pótolják, a gázszolgáltatás folyamatos marad, csak akkor függesztik fel, ha veszélyhelyzet alakul ki.

 

2011.08.10 17:10:30   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet