Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Felelősek lehetnek az online piacok a védjegyjogsértésekért

Az internetes piacokat működtető vállalkozások bizonyos esetekben felelőssé tehetők a felhasználói által elkövetett védjegyjogsértésekért – állapította meg  ítéletében az Európai Bíróság.
Keddi ítéletében az Európai Bíróság pontosította az internetes piacokat üzemeltető vállalkozásoknak a védjegyjogsértések ügyében fennálló felelősségét. A pert a L’Oréal kezdeményezte az eBay ellen, azt állítván, hogy a site részt vesz a felhasználói által elkövetett védjegyjogsértésekben.

A francia kozmetikai cég egyebek között azt kifogásolta, hogy az eBay-en az uniós fogyasztók több olyan védjeggyel ellátott termékhez is hozzájuthattak, melyeket a L’Oréal harmadik államokban történő értékesítésre szánt. Emellett az eBay a fizetős reklámoldalakon a L’Oréal védjegyeinek megfelelő kulcsszavakat vásárolt meg, így a felhasználók egy kattintással a honlapján eladásra kínált, védjegyjogokat sértő árukhoz jutottak el.

A L’Oréal az eBay szemére vetette azt is, hogy nem tett meg mindent annak érdekében, hogy leállítsa a védjegyjogokat sértő termékek értékesítését.

Az ügyben eljáró brit bíróság az Európai Bírósághoz fordult, amely kedden nyilvánosságra hozott ítéletében kimondta: ha az online piac üzemeltetője segítséget nyújt, „tevőleges szerepet” játszik a védjegyjogokat sértő áru promotálásában vagy a felkínálások megjelenítésének optimalizálásában, akkor „nem hivatkozhat azon felelősség alóli mentességre, amelyet az uniós jog bizonyos feltételek mellett az online szolgáltatások nyújtói, például az internetes piacok üzemeltetői részére biztosít”.

Az üzemeltető akkor sem bújhat ki a felelősség alól, ha bár nem játszott efféle aktív szerepet, ám tudomása volt olyan tényekről vagy körülményekről, melyek alapján fel kellett volna ismernie az online eladásra felkínált termék jogellenességét, s értékesítésük ellen nem tett semmit.

A Bíróság szerint a nemzeti bíróságoknak hatáskörrel kell rendelkezniük arra, hogy az online piacokat működtető vállalkozásokat olyan intézkedések meghozatalára kötelezzék, amelyek nem csupán a szellemi tulajdonjogok elleni jogsértések megszüntetésére, hanem az újabb jogsértésék megelőzésére is irányulnak. Ezen eltiltó határozatoknak – így a taláros testület – hatékonyaknak, arányosaknak és visszatartó erejűeknek kell lenniük, továbbá nem képezhetik akadályát a jogszerű kereskedelemnek.

 

2011.07.13 11:31:52   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet