Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Keményebben lépne fel a terrorfinanszírozás ellen az EU

Komoly mértékben elő kell segítenie a terroristák anyagi forrásokhoz való hozzáférésének megakadályozását annak az új rendszernek, melynek esetleges majdani létrehozásáról-  az Európai Bizottság ismertette elképzeléseit.
A Bizottság közleményt fogadott el, amelyben felvázolja a terrorizmus finanszírozásának felderítésére szolgáló európai rendszer (TFTS) létrehozásának lehetőségeit.

Miután tavaly júniusban az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok aláírta a terrorizmus finanszírozásának felderítését célzó programról szóló megállapodást (TFTS), a Tanács felkérte a Bizottságot, hogy tegyen javaslatot „az adatlehívás uniós területen történő jogi és műszaki keretére”.

Cecilia Malmström szerint a szerdai közlemény ismerteti a különféle lehetséges megoldásokat. „Mivel a jövőbeni javaslatoknak teljes mértékben tiszteletben kell tartaniuk az alapvető jogokat, és kiváltképpen magas szintű adatvédelmet kell biztosítaniuk, nagy figyelmet kívánok fordítani bármely esetlegesen előterjesztendő intézkedési javaslat szükségességére és arányosságára” – tette hozzá a belügyi biztos.

Az európai TFTS-nek két fő célt kell teljesítenie. Először is hozzá kell járulnia az Egyesült Államoknak átadott személyes adatok mennyiségének korlátozásához. Másodsorban komoly mértékben elő kell segítenie azokat az erőfeszítéseket, amelyek a terroristák finanszírozáshoz és egyes anyagokhoz való hozzáférésének megakadályozására, valamint ügyleteik nyomon követésére irányulnak.

A közlemény bemutatja az e szakaszban vizsgált különféle szakpolitikai lehetőségeket, de nem jelöli meg az előnyben részesített opciót. A közeljövőben a Bizottság részletesen megvitatja az említett lehetőségeket a Tanáccsal és az EP-vel, a következő lépésekről pedig alapos hatásvizsgálat után születik döntés.

 

2011.07.18 15:33:32   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet