Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Dánia nem győzte meg a Bizottságot a vámellenőrzésről

Sikertelenül zárult az Európai Bizottság ellenőrző missziója Dániában, ahol azt kellett volna felmérnie az uniós szakértőknek, hogy hogyan zajlik a gyakorlatban a vámellenőrzés a svéd és a német határon.
Továbbra is aggódik az Európai Bizottság a dán hatóságok vámellenőrzése miatt – jelentette ki a belügyekért felelős EU-biztos azután, hogy a testület szakértői missziója múlt héten azt vizsgálták, hogy hogyan zajlanak a gyakorlatban a vizsgálatok.

Dánia május közepén értesítette Brüsszelt arról, hogy a koppenhágai kormány döntésének megfelelően vissza kívánja állítani a szúrópróbaszerű vámellenőrzést a dán-svéd és a dán-német határon. A tájékoztatás sem volt egyértelmű.

Az értesítőlevelében (notification) a kabinet jelezte, „állandó és látható” ellenőrzést vezet be a határokon, a miniszterelnök viszont az Európai Bizottság elnökének már azt mondta, a döntés nem veszélyezteti a személyek és az áruk szabad áramlását.

Nem volt egyértelmű, hogy szúrópróbaszerű, vagy állandó jellegű lesz az ellenőrzés, és az sem, hogy a dán hatóságok a határokon állítanák meg az autósokat, vagy beljebb, úgynevezett mélységi ellenőrzéseket tartanának.

Éppen ezeket a kérdéseket volt hivatott tisztázni az a szakértői csoport, amely múlt héten a helyszínen vizsgálta a hatósági intézkedéseket. Cecilia Malmström belügyi EU-biztos szerint a csoportot nem győzték meg a látottak arról, hogy valóban szükséges ilyen intenzív ellenőrzés.

„A megfelelő kockázatelemzés nem állt a rendelkezésükre, ráadásul a vámellenőrök szemlátomást nem is kaptak megfelelő utasításokat arra, hogy pontosan mit kell nézniük, és mit kell keresniük” – mondta Brüsszelben a svéd politikus. A szakértők arról sem győződtek meg, hogy a hatóságok mit jelentettek a feletteseiknek, és mit nem.

Mindezek alapján Cecilia Malmström azt mondta, továbbra is aggodalmas, hogy a dán intézkedések megfelelnek-e Dánia nemzetközi kötelezettségeinek és a Schengen-szabályoknak. „Koppenhága feladata lesz az, hogy bebizonyítsa: a vámellenőrzés nem veszélyezteti a személyek és az áruk szabad mozgását” – mondta a belügyi EU-biztos.

Cecilia Malmström elengedhetetlennek nevezte egy olyan monitoring mechanizmus felállítását, amellyel az intézkedéseket felügyelné Brüsszel, és nem zárta ki azt sem, hogy később is utazhatnak szakértők a dán határra.

 

2011.07.18 15:37:19   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet