Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Erőteljesebb jogok az internetes vásárlóknak

Az EP csütörtökön zöld utat adott annak a jogszabálynak, amely a mostaninál sokkal erőteljesebb jogokat biztosít azoknak a vásárlóknak, akik az interneten vagy egy katalógusból rendelnek meg valamely terméket. A tervezetet még a Miniszterek Tanácsának is jóvá kell hagynia.
Tizennégy napos elállási jog, tájékoztatási kötelezettség, a rejtett költségek felszámolása – csak néhány azon új rendelkezések közül, melyekből az EP reményei szerint az úgynevezett távollevők között (azaz a postai megrendelés, internet, telefon, fax kizárólagos használatával) és az üzlethelyiségen kívül (azaz a fogyasztó otthonában vagy munkahelyén) kötött szerződések aláírói profitálhatnak.

A csütörtöki plenáris szavazás nem hozott túl nagy meglepetést, hiszen már a múlt heti szakbizottsági szavazáson is nagy többséggel kapott zöld utat a tervezet. A képviselők most is nagy arányban (615-16-21) szavaztak a javaslat mellett.

Az új szabályozás a jogalkotók elképzelései szerint nagyban erősíti majd azon fogyasztók jogaik, akik például az interneten rendelnek meg egy terméket. Így például a vevőnek az áru kézhezvételétől számítva két hete lesz arra, hogy hogy meggondolja magát és elálljon a vásárlástól.

A kereskedőnek az elállástól számítva 14 napon belül vissza kell fizetnie a vételárat a fogyasztónak. Emellett a kereskedő felel azért is, hogy a szállítás során az áru ne vesszen el, és épségben jusson célba.

A tervezet elejét veszi a rejtett költségek felszámolásának is, hiszen a vásárlónak a teljes ár ismeretében kell az ügyletet jóváhagynia, utólag pedig az eladó nem számolhat fel semmilyen extra költséget.

Tilos lesz mostantól az interneten előre kipipált négyzetek, ablakok használata is. Például ha valaki az interneten rendeli meg repülőjegyét, az adott honlap – kis, kipipált négyzetek mellett – további szolgáltatásokat ajánlhat fel (utazási biztosítást vagy autóbérlést). Ha a vásárló nem tart igényt ezekre a pluszszolgáltatásokra, akkor a mostani gyakorlat szerint ki kell törölnie a pipákat. Az új szabályozás azonban nem engedi az EU-ban ezeknek az „ablakoknak” a használatát.

Miután a Parlament megszavazta az új jogszabályokat, a Miniszterek Tanácsának még formálisan jóvá kell hagynia azokat. Erre valószínűleg júliusban kerül sor. Az új jogszabályok átültetésére a tagállamoknak két évük lesz.

 

2011.06.24 11:43:40   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet