Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Milyen hatással van, illetve mennyiben okoz fennakadást a DHL üzletmenetében a japán földrengés és a közel-keleti helyzet?

Frank Appel, a Deutsche Post DHL vezérigazgatója 2011. március 31-én a Bloomberg televíziónak adott interjújában beszámolt arról, hogy miként befolyásolja a cégcsoport működését a japán természeti és radioaktív katasztrófa, valamint a közel-keleti helyzet. A továbbiakban elolvashatják az igazgatóval készült interjú rövidített változatát.

Milyen hatással van, illetve mennyiben okoz fennakadást az üzletmenetben a japán földrengés és a közel-keleti helyzet?

FA: A földrengés és a közel-keleti helyzet eddig csak korlátozottan éreztette a hatását a logisztikában. A DHL proaktív megoldásokkal igyekezett kiküszöbölni az esetleges fennakadásokat. Természetesen az érintett területeken a szökőár és a radioaktív sugárzásból adódó nehézségek a cégcsoport működésére is hatással vannak. Az új információkról folyamatosan tájékoztatjuk ügyfeleinket.

Ez történik Japánban. És hogyan alakul a helyzet a Közel-Keleten? Jelenleg folytat a cégcsoport tevékenységet Líbiában?

FA: Hasonló a helyzet a Közel-Keleten is. A DHL szakemberei fáradhatatlanul azon dolgoznak, hogy az ügyfelek igényeit a lehető legjobban kielégítő megoldásokat találjanak. A DHL-nek Líbiába jelenleg nincsenek export szállításai, de az ügyfélszolgálat továbbra is működik. A DHL aktív a térségben, azonban az import-export forgalomra bizonyos korlátozások vannak érvényben.

Az már látható, hogy körülbelül mikor állhat helyre a működésük ezen a területen? Ha jól értelmezem korábban szállítottak a térségbe, de az ott kialakult helyzetre való tekintettel ezt a tevékenységet felfüggesztették.

FA: Nagyon nehéz ezt megítélni. Líbiát kivéve az egész közel-keleti térségben zavartalan a működésünk.

Beszéljünk az olajárakról. A közelmúltban készült interjúban egy logisztikai szolgáltató ügyvezető igazgatója 200 dolláros hordónkénti olajárról beszélt. Ön hogyan vélekedik az olajár alakulásáról, és annak globális gazdasági folyamatokra gyakorolt hatásáról?

FA: Kiszámíthatatlan. Ez az, amit megtanultunk a gazdasági válság során. Elemzéseket készíttettünk a folyamatok lehetséges alakulásáról, illetve arról, hogy a gazdasági változások mely üzletágakat érinthetik. Nem tudok olyan jóslatokba bocsátkozni, hogy hogyan alakul az olajár az elkövetkező hónapokban.

Minden bizonnyal felkészültek Önök is egy lehetséges 150 vagy akár 200 dolláros hordónkénti olajárra.

FA: A mi ágazatunk szereplői szinte az olajárakkal együtt lélegeznek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha az olaj árszínvonala nő, nő a szolgáltatások ára, illetve ha csökken az olaj ára, a fuvardíj is alacsonyabb lesz. Ez egy elfogadott gyakorlat a szállítmányozásban. Úgy gondolom, hogy amíg gazdasági növekedésnek vagyunk a szemtanúi, messze vagyunk attól, hogy az olaj ára jelentősen befolyásolja a globális gazdasági folyamatokat. Azt mondhatnám nem annyira az olaj ára, hanem inkább annak esetleges hiánya miatt aggódom.

Az Ön véleménye szerint a jelenlegi helyzetben a politikai kockázat nagyobb prioritással kezelt tényező az Önök szegmensében, mint az olaj ára? Mi a véleménye a keresletről? Hogyan látja a kereslet alakulását globál szinten?

A tavalyi növekedési ütemet ugyan nem értük el, de a kiindulási pont sokkal magasabb. Egyik említett tényezőnek sem volt eddig számottevő hatása az ágazatban. Nem tudhatjuk azonban, hogy mi történik a következő hetek során, ezért a cégcsoport a legnagyobb fokú rugalmassággal készül. A bizonytalansági tényező is sokkal nagyobb jelenleg, mint hetekkel ezelőtt volt.


2011.04.06 14:37:53   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet