Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Új távlatok a tűzérzékelésben

Gondolkodott már azon:

• hogyan lehetne a ma ismert megoldásoknál hamarabb érzékelni és jelezni a kialakuló tüzet?

• hogyan lehetne kültéren korai tűz, sőt füstjelzést generálni függetlenül a környezeti hatásoktól?

• hogyan lehetne nagy belmagasságoknál az ismert érzékelők korlátait átlépni (magasság, párnahatás, stb.)?

• hogyan lehetne költséghatékony megvalósítani egy tűzjelzés esetén a megbízható jelzésverifikációt – tűz, vagy csak riasztás?

• nagy tiztaságú, vagy fokozottan robbanás-veszélyes helyeken milyen problémákat kell megoldani a megfelelő védelem kialakításhoz?

Egy forradalmian új megoldás segít a megoldásban: Videó megfigyelésen alapuló tűzjezés – VFDS!

A megoldás lényege egy elképesztően fejlett képelemzési algoritmus, amely képes néhány pixel kiértékelésével (láng: 12x12, füst: 30x30) megbízhatóan, a tűz kialakulásának korai fázisában riasztást generálni. 1 méter magas füstoszlopot egy 8 mm-es optika alkalmazásával 30 méterről 30-80 másodpercen belül, 1 méter magas lángoszlopot ugyanilyen optikával 44 méterről 30 másodpercen belül képes érzékelni.

Egy átlagosan 2,7 m magas helyiség esetében csak a mennyezeten történő füst szétterüléshez több időre van szükség, és még nem jutott el az érzéklelőig. És akkor nem beszéltünk a csarnokok sokszor 6 méternél nagyobb belmagasságáról.

Egy robbanásbiztos terület védelméhez mennyire körültekintően kell tervezni és telepíteni, hogy az elektromos eszközök ne okozzanak katasztrófát? Mennyivel egyszerűbb egy 60x60-as üvegfelületet kialakítani és azon kersztül videómegfigyelést végezni, amely a folayamtos vizuális megfigyelés mellett a tűz korai észlelésére is alkalmas, anélkül, hogy leválasztó, Zener-gát, Rb-s kialakítással kellett volna bajlódni.

Ma már a fejlett képelemző megoldások a videó megfigyelés számos területésn bizonyítanak és hatékonyan segítik a megelőzés, vagy a korai felderítés munkáját. Elegendő a reptereken alkalmazott analítikákat említeni, de ma már nem kirívó eset a vásárlók közlekedési, vásárlási szokásait elemző megoldások üzemeltetése sem.

Igazán itt volt az ideje, hogy az évről évre óriási összegeket és ezernyi emberéletet követelő tűzesetek kialakulását jelző alkalmazásokban is megjelenjen a máshol már természetesnek vett intelligencia.

Magyarországi forgalmazó a Riarex Kft.
 

2011.04.14 20:07:33   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet