Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Felülvizsgálja Brüsszel az adatmegőrzési irányelvet

Felülvizsgálja Brüsszel az adatmegőrzési irányelvetA tagállami kívánalmakhoz igazítja az Európai Bizottság azt az irányelvet, amely kötelezővé teszi a telekommunikációs cégek számára a távközlési adatok megőrzését a későbbi bűnesetek hatékonyabb felderítése érdekében. Brüsszel szerint a jogszabály iránt ugyan van igény, és számos bűnözőt csak emiatt találtak meg a hatóságok, de számos ponton módosításra szorul, ráadásul az adatvédelmi aggályokra is választ kell adni.
Öt évvel az adatmegőrzési irányelv hatályba lépése után az Európai Bizottság úgy döntött, felülvizsgálja a jogszabályt, főként amiatt, hogy a tagországi kételyekre választ adva, és a megfelelő pontokon módosítva hatékonyabbá tegye annak végrehajtását. A testület hétfőn értékelő jelentést fogadott el a direktíváról, amelyből kitűnik, a jogszabályra továbbra is szükség van.

Az irányelvet a 2004-es madridi, és a 2005-ös londoni merényletek után alkották meg. Lényege, hogy a keretjogszabály, és annak tagállami átvétele nyomán a telekommunikációs cégeknek kötelezően meg kell őrizniük bizonyos adatokat: a küldött és fogadott elektronikus leveleket, azok küldőit és fogadóit, telefonbeszélgetések egyes részleteit, a beszélgetők adatait, mobiltelefonok esetében a hívásküldés és fogadás helyét, időtartamát, időpontját.

Az adatrögzítés és -tárolás költségeit a telekommunikációs cégek visszakapják. (A Bizottság szerint a megőrzési rendszer felállítása átlagosan 375 ezer eurójába kerül egy telekommunikációs cégnek, utána évi kb. 10 ezer euróból lehet működtetni a rendszert).

A megőrzési kötelezettség célja, hogy a bűnüldöző hatóságok, a rendőrségek, és az igazságszolgáltatási szervek előre meghatározott indokokkal felhasználhassák az adatokat a nyomozás és a büntetőeljárás során. Az adatokat viszont a cégek őrzik, a hatóságok pedig csak eseti alapon, bírói jóváhagyás után kérhetik le azokat.

Problémák

Az adatmegőrzési irányelvvel kapcsolatban számos probléma vetődött fel a 2006-os hatályba lépése óta. Az adatvédelmi hatóságok kezdettől fogva kritizálták a direktívát az adatvédelmi előírásai miatt. Több tagország felügyelete nyilvánította ki, a keretjogszabály nem biztosít megfelelő védelmet az állampolgároknak, és nem nyújt garanciákat arra, hogy telefonbeszélgetéseik felvételei, levelezésük és a privát adataik kellő biztonságban vannak, azokat megfelelően tárolják, és használják fel a bűnüldözés során.

Maga az Európai Bizottság is elismerte, hogy az adatmegőrzés jelentősen korlátozza a magánélethez való jogot, és fennáll a veszélye annak, hogy egyesek visszaélnek az állampolgárok adataival.

Emiatt 3 tagállamban (Románia, Németország, Csehország) is az alkotmánybíróság megszüntette az irányelvet átültető nemzeti jogszabályt, két tagország (Ausztria, Svédország) pedig eleve nem is vette át határidőre a direktívát. 22 tagállamban viszont semmi probléma nincs – jegyezték meg Brüsszelben bizottsági források, aláhúzva, hogy az adatmegőrzésre igenis szükség van.

Ugyancsak problémát jelent, hogy az irányelv túl általános, így nagy autonómiát biztosít a tagországoknak egyes részletekben. Vannak például tagállamok, ahol csak 6 hónapig kell megőrizniük az információkat a cégeknek, más országokban viszont két évig. Ez megnehezíti a bűnüldöző hatóságok munkáját, de az értékelő jelentésből kitűnik, a költségek megtérítésének tagállamonként különböző rendszere is nehézséget jelent.

Az irányelv működése a gyakorlatban

Az Európai Bizottság az értékelő jelentésben megjegyzi, hogy a tagországok kifejezetten kérték az EU-t, hogy a szabályozás maradjon hatályban, az ugyanis jelentősen megkönnyíti az igazságszolgáltatás munkáját. Cecilia Malmström belügyi biztos szerint egyre több ügynél kérnek le felhasználói adatokat: 2009-ben már több mind kétmillió bírósági vagy rendőrségi kérelem érkezett Európában a telekommunikációs cégekhez, leginkább mobiltelefon-beszélgetések adatai iránt.

A testület szerint ezek az információk hozzá is járultak a sikeres bűnfelderítéshez. Cecilia Malmström azt mondta, többször is ezeknek az adatoknak köszönhetően jutottak hozzá a nyomozók olyan bizonyítékokhoz, amelyek nélkül egy bűnelkövetőt nem lehetett volna felelősségre vonni. A telefonszámok, az internetes IP-címek és a mobiltelefonok azonosító számai alapján nemcsak bűnözőket sikerült elfogni, hanem több esetben ezek alapján tudtak ártatlanokat felmenteni a bíróságok.

Bizottsági felülvizsgálat

Az Európai Bizottság az értékelő jelentés alapján széleskörű konzultációt indít a rendőrségek, az igazságügyi hatóságokkal, az igazságszolgáltatással, az adatvédelmi szervezetekkel és a civil szektorral a majdani módosítás lehetséges irányairól. Ezek alapján a testület hamarosan javaslatot tesz az irányelv reformjára.

 

2011.04.20 11:33:54   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet