Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Kis hacker-határozó

Hétféle támadó veszélyezteti a hálózatokat.

 

Az utóbbi időben előforduló, bankokat, tőzsdéket, biztonsági kutatókat és hadiüzemeket egyaránt érintő számítógépes incidensek kapcsán az InfoWorld szaklap rövid ismertetőt készített a neten tevékenykedő hackerekről - akik eltérő háttérrel rendelkeznek és más-más célokkal támadják áldozataik hálózatát:

- Sztereotip hacker:

A hollywoodi mozikban is megjelenő, alagsorban lakó, energia-italon és snacken élő figurák. Főleg a képességeik bizonygatása végett követnek el betöréseket, mert izgalmasnak találják az illegális tevékenységet és hencegni akarnak ismerőseik előtt. Néha kiberbűnözéssel is foglalkoznak, de ott csak kishalnak számítanak - ezért hiába vannak több százezren a neten, kellemetlenkedő tevékenységük nem veszélyezteti a világháló épségét és az online üzleti életet.

- Aktivisták:


Környezetvédő, politikai vagy vallásos meggyőződésből tevékenykedő hackerek. Számukra a net csak eszköz a nézeteik népszerűsítéséhez, ezért sokáig megelégedtek a weblapok elcsúfításával, átírásával. Az újabb nemzedék már a netbe született és hozzáállása is gyakorlatias: az Anonymous közösség és a WikiLeaks fémjelezte e-anarchisták képesek komoly hacker-támadásokra és nagyarányú adatlopás segítségével is küzdenek a céljaikért.

- Spammerek és reklámprogram-terjesztők:

Önmagukat agresszív taktikát alkalmazó marketingeseknek tekintik, pedig a jog tiltja a kéretlen reklám-levelek terjesztését - még akkor is, ha a kezüket bepiszkolni nem akaró cégek közvetítői bízzák meg a spammereket a termékeik bármi áron való népszerűsítésével, értékesítésével. Gondoljunk csak arra, hogy a potencianövelő gyógyszerek recept nélküli árusítása veszélyességük miatt tilos, de a netes hirdetések ezt egyszerűen figyelmen kívül hagyják!

A reklám-programok terjesztői iránt egy kis elnézést tanúsíthatunk, mivel ezeket a kellemetlenkedő szoftvereket többnyire az operációs rendszer károsítása vagy újratelepítése nélkül is le tudjuk szedni a gépünkről. Ezt sajnos nem mindig lehet elmondani az olyan profi "crimeware" programokról, mint a rejtőzködő kártevők vagy a legagyafúrtabb hamis antivírus és biztonsági programok - amelyek után nem egyszer érdemes nulláról kezdeni a gép telepítését.

- Kiber-bűnözők:

Ők a legnépesebb csoport, a hivatásos hackerek, akik szoftver-biztonsági hibák kihasználásával és kártevő-terjesztéssel lopnak pénzt - mégpedig minél gyorsabban és minél nagyobb mennyiségben! Támadásaikhoz elsősorban direkt módszereket alkalmaznak: személyes adatok ellopása, bankszámlák feltörése, hitelkártya-hamisítás és a kamu antivírus programok árusítása is az érdekeltségükbe tartozik.

- Vállalati vakondok:

Az ipari kémkedés régi szakma, de napjainkban a mindent behálózó számítógépeknek köszönhetően könnyebben űzhető, mint korábban bármikor. Az erre specializálódott bűnözők anyagi hasznot remélnek attól, hogy egy adott cégbe befurakodnak és onnan a jövőbeli termékekre vagy a versenytársak értékelésére vonatkozó, nem nyilvános információkat lopnak el.

A tevékenység azonban kockázattal is jár, mert az ilyen vakond mögött többnyire nem áll olyan erős és befolyásos bűnszervezet, amely egy biztonságos harmadik országban hosszabb ideig hátteret tudna nyújtani az akcióhoz - az ipari kémek ezért elsősorban rövid- vagy középtávon pénzzé tehető tudásra vadásznak.

A teljes cikket elolvashatja a virushirado.hu oldalán:
Kis hacker-határozó

2011.02.24 18:12:30   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet