Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Közel 60 millió forintos kártérítés és öt év a kábeltolvajokra

Precedens értékű ítélet született

Örömmel számolhatunk be arról, hogy a kábeltolvajok elleni küzdelem új fejezettel bővült, aminek eredményeként 7 vádlott esetében született jogerős bírói ítélet (1 év 10 hónaptól egészen 5 évig terjedő) letöltendő szabadságvesztésre vonatkozóan. A szabadságvesztésen és a közügyektől való eltiltáson túlmenően az ítélet kötelezte a vádlottakat a BKV-nak okozott közel 60 millió forintos kár megtérítésére. Reméljük, az ítélet elrettentő hatással lesz a további lopási kísérletekre.
Az utóbbi években jelentősen megnőtt a kábeltolvajok okozta anyagi kár. A kábel- és felsővezetékrendszer megrongálásával és eltulajdonításával tavaly mintegy 224 milliós kára származott Társaságunknak. Az idei évben eddig 12,5 millió Ft-os kár érte a BKV Zrt.-t.

Az anyagi károkozáson túl a tolvajok veszélyeztetik a HÉV és villamosközlekedés biztonságos üzemeltetését is, akadályozzák a zökkenőmentes utazást, ugyanis ilyenkor gyakran kell forgalomkorlátozásokat életbe léptetni a helyreállítás időtartamára. A feszültség alatt álló kábelek eltulajdonítása a tettesek számára sem veszélytelen kísérlet, az egyenáramú hálózat érintése ugyanis az áramütésen kívül súlyos égési sérüléseket, tüzet okozhat.

A kábellopások kivitelezése speciálisan szervezett elkövetői körre utal. Ennek érdekében Társaságunk az esetek felderítése érdekében együttműködik a rendőrséggel, megelőzés céljából pedig éjszakánként kémvillamosokkal is ellenőrzi a BKV területeit. Reméljük, a legutóbbi bírói ítélet elrettentő hatással lesz a további lopási kísérletekre is.

A rendőrség közreműködése mellett Társaságunk továbbra is számít utasaink együttműködésére a kábellopások megakadályozása, illetve felderítése érdekében. Ezúton is kérjük kedves utasainkat, hogy amennyiben a BKV vezetékhálózatán bűncselekményre utaló tevékenységet észlelnek, értesítsék azonnal a BKV Zrt. fődiszpécserét a 317-5166-os telefonszámon vagy a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es számon.

 

2011.03.02 17:03:31   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet