Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Az európaiak harmada kapott már vírust az internetről
A magyarok közel fele kapott már valamilyen vírust az interneten keresztül – derült ki az EU statisztikai hivatalának frissiben közzétett adataiból. A legnagyobb arányban a bolgárok bosszankodhattak a vírusok miatt.
 
Az európai internetezők harmadának (31%) gyűlt már meg a baja számítógépes vírusokkal – derült ki az Eurostat friss adataiból, melyeket a biztonságos internet napja (február 8.) elé időzítve tett közzé a szervezet. A legnagyobb arányban a bolgárok (58%), a máltaiak (50%), a szlovákok (47%), a magyarok (46%) és az olaszok (45%) számoltak be hasonlóról, a legkevésbé pedig az osztrák (14%), az ír (15%), a finn (20%) és a német internetezők (22%) panaszkodtak a vírusokra.

A megkérdezettek 4 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt 12 hónapban visszaéltek az interneten keresztül küldött személyes adataival – a legnagyobb arányban a bolgárok és a spanyolok (7-7%), az olaszok és a hollandok (6-6%) szenvedtek ettől. A vizsgált időszakban az európaiak 3 százaléka (a magyarok 2 százaléka) nyilatkozta, hogy adathalászok vagy csalárd bankkártya-tranzakciók miatt anyagi veszteség érte. A legnagyobb arányban Lettországban (8%), Nagy-Britanniában (7%), Máltán és Ausztriában (5-5%) jártak pórul így az internetezők.

Tavaly a netezők többsége (84%) használt valamilyen biztonsági szoftvert vagy egyéb adatvédelmi eszközt. A legnagyobb arányban a hollandok (96%), a luxemburgiak, a máltaiak és a finnek (mind 91%) védték ily módon a személyes adataikat és gépeiket. A skála másik végén a lettek (62%), a románok (64%) és az észtek (65%) találhatók. A magyarok az uniós átlagnak megfelelő (84%) mértékben használtak efféle biztonsági eszközöket.

A gyerekekkel egy háztartásban élő internetezők csupán 14 százaléka (a magyarok 13 százaléka) használt az elmúlt 12 hónapban valamilyen szülői felügyeleti eszközt vagy szűrőprogramot. Ez az arány Luxemburgban és Szlovéniában (25-25%) volt a legmagasabb.

A gyerekes netezők 5 százaléka számolt be arról, hogy gyermeke „nem megfelelő” oldalakhoz fért hozzá, vagy pedig potenciálisan veszélyes emberrel került kapcsolatba az interneten keresztül. A leginkább az olaszoknak (11%) és a letteknek (9%) voltak efféle tapasztalataik. A magyarok 6 százaléka nyilatkozott így.

A jelentés készítői ugyanakkor felhívják a figyelmet arra is, hogy ez csupán azoknak a felnőtteknek az aránya, akik valóban észlelték a problémát, és jelenség ennél nagyobb mértékű is lehet.

2011.02.09 09:34:00   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet