Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

USA: Globális Pajzsot az ellátási láncok védelmére
Az ellátási láncok fokozottabb védelmére kérte az amerikai kormány az EU tagállamait és a gyártásban, kereskedelemben és szállításban érdekelt vállalkozásokat. Janet Napolitano belbiztonsági miniszter Brüsszelben azt mondta, a globális világ kialakulása miatt minden apró hibának súlyos következményei lehetnek a világ másik felén.
A terrorizmus elleni harc részeként hirdette meg tavaly ősszel az Egyesült Államok az úgynevezett ellátási láncok biztonságosabbá tételét, ezek megszakadása ugyanis az amerikai belbiztonsági miniszter szerint hatalmas károkat okozhat a világ különböző pontjain, legyenek azok akár több ezer kilométerre a problémától. Janet Napolitano Brüsszelben, az Európai Politikai Központ rendezvényén az amerikai kezdeményezés globális átvételének érdekében arról beszélt, hogy az Európai Uniónak is komoly erőfeszítéseket kell tennie az ellátási láncok biztonságos működése érdekében.

„Ha egy omahai fogyasztó interneten rendel egy kínai alkatrészekből álló, Thaiföldön összeszerelt bármilyen ajándékot, azt Szingapúrból, Franciaországon keresztül szállítják az Egyesült Államokba, ahol a Baltimore-i kikötőben átvizsgálják, mielőtt repülőgépen, vasúton és közúton elérkezne Omahába” – ezzel a valós helyzettel példázta a miniszter, hogy „minden mindennel összefügg”, tehát ahhoz, hogy akár egyetlen fogyasztó is jól járjon, számos ország együttes erőfeszítése, megfelelő biztonsági előírása és ébersége szükséges.

Janet Napolitano – különböző példák alapján – további szigorításokat szeretne látni a személyi- és a légiközlekedés biztonsági szabályaiban. A miniszter szerint három feladat áll a világ politikai és gazdasági szereplői előtt:

  1. megelőzni az ellátási láncot fenyegető terrorista támadásokat. Ennek kapcsán elmondta, a vámhatóságoknak és a szállítási cégeknek figyelniük kell a szállított vegyszereket, és ki kell szűrniük azokat, amelyek robbanószer előállítására alkalmasak. Amerikai kezdeményezésre már 60 ország között működik információcsere a szállítandó vegyszerekről, ezt szeretné Washington kiterjeszteni egy Globális Pajzzsá. „A bajhoz elég, ha egy valaki nincs benne a rendszerben” – mondta a miniszter.

  1. védeni kell az ellátási lánc legfontosabb elemeit, például a közlekedési elosztási központokat. Janet Napolitano megjegyezte, az egész világon érvényes csomag-átvilágítási szabályokat kell hozni, csak így előzhetők meg az októberi események, amikor több hivatalba is robbanószereket tartalmazó csomagok érkeztek.

Az Egyesült Államok már most is átvilágítja az utasszállítógépek fedélzetén lévő összes teherárut, és azokat a tehergépeket is, amelyeket a hírszerzés előzetesen kockázatosnak minősít.

  1. rugalmasabbá kell tenni a világkereskedelmet. Washington szerint, ha támadás is éri az ellátási láncot, azt utána minél előbb helyre kell állítani, hogy megindulhasson a személyi- és az áruforgalom.

Janet Napolitano szerint ezeket a célokat elsősorban a kapacitások bővítésével kell elérni. Nem tartotta jó megoldásnak sem a megbízhatatlan légitársaságok feketelistáját, sem azt, hogy a jelenlegi infrastruktúrával kelljen Európában is átvilágítani a teherforgalomban lévő összes árut.

2011.01.10 15:19:46   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet