Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Biztonsági hézagok miatt szünetel az ETS-kereskedés
Az Európai Bizottság január 19-én, 19 órai kezdettel átmeneti időre felfüggesztette az EU széndioxid kibocsátás-kereskedelmi rendszerében (EU ETS) használt kibocsátási egységek (EUA) kereskedelmét, tekintettel az elmúlt két hónapban a nemzeti regiszterekben ismételten jelentkező biztonsági hézagokra – jelentette be szerdán hivatalos közleményben a Bizottság klímaügyi igazgatósága. Az átmeneti intézkedés legalább január 26-án 19 óráig érvényben lesz valamennyi nemzeti regiszterre vonatkozóan. Ez alatt az idő alatt csak kiosztani illetve visszavonultatni lehet egységeket, de kereskedelmi tranzakció nem hajtható végre – közölte a Bizottság.

„Az először 2010-ben tapasztalt biztonsági problémákat követően a Bizottság szorosan együtt dolgozott a regiszterekért felelős nemzeti hatóságokkal annak érdekében, hogy megfelelő biztonsági intézkedések történjenek az egységekkel kapcsolatos csalási kísérletek ellen” – így a bizottsági közlemény. „Az elmúlt hetekben jelentett esetek rávilágítottak arra, hogy ezeket az intézkedéseket valamennyi nemzeti regiszternél haladéktalanul végre kell hajtani.”

A Bizottság a jövő hét során további bejelentéseket helyezett kilátásba. Időközben azon fog dolgozni a nemzeti hatóságokkal, hogy megállapítsák, milyen minimum sztenderdek bevezetésére van szükség a regisztereknél ahhoz, hogy megindulhasson a kereskedelem.

A Bizottság azt követően döntött a felfüggesztésről, hogy öt tagország (Ausztria, Csehország, Lengyelország, Észtország és Görögország) bejelentette: lezárják a nemzeti regiszterüket miután egy cseh cég jelentette, hogy feltételezhetően 475000 kibocsátási egységet tulajdonítottak el tőle hekkerek.

A prágai székhelyű Blackstone Global Ventures szerdán jelentette a cseh hatóságnak, hogy a cseh cég számlájáról hiányoznak kibocsátási egységek.

A Reutersnek nyilatkozva a cég brókere elmondta: az egységeket ellopottnak tekintik. Hozzáfűzte: az egységek első szállítási pontja Észtország volt, ezt követően azonban nincs információjuk az egységekről.

A BlueNext tőzsde a tagjainak kiküldött üzenetben arról tudósított, hogy szerdán délelőtt 11 órától felfüggesztette az egységek kereskedelmét.
2011.01.25 11:24:45   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet