Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Szigorúbb ellenőrzés alá vetné a repülőn érkező teherszállítmányokat a Bizottság
Az Európai Bizottság új szabályokat vezetne be az EU-n kívüli országokból érkező teherszállítmányok és postai küldemények biztonsági ellenőrzéséről.
Közös európai választ kell adni az olyan biztonsági fenyegetésekre, melyekre három héttel ezelőtt derült fény – hangsúlyozta a légi teherszállítás biztonságával foglalkozó magas szintű csoporttal találkozva Siim Kallas. A közlekedési biztos ezzel azokra a küldeményekre utalt, melyekben több európai uniós intézmény székhelyére, európai állam- és kormányfők hivatalába, valamint nagykövetségekre robbanószerkezeteket küldtek ismeretlenek még november elején.

A mostani egyeztetésen mindenesetre eldőlt, hogy csütörtökön egy jelentést terjesztenek a Tanács elé, amely három fő területen javasol majd intézkedéseket.

Kallas így fontosnak nevezte a biztonsági ellenőrzések szigorítását. Mint mondotta: új szabályokat kell alkotni a harmadik országból érkező teherszállítmányok és postai küldemények biztonsági ellenőrzéséről, s erre ő maga a tervek szerint a jövő év elején tesz majd javaslatot.

A biztos kiemelte még a koordináció és az információ jelentőségét is. „Gyorsan tájékoztatnunk kell egymást a speciális fenyegetésekről, és bármikor, amikor sürgősségi intézkedéseket kell hozni” – hangoztatta Kallas. Szerinte összegezni kellene az egyes fenyegetésekkel, kockázatokkal kapcsolatos ismereteket, így lehetővé válna egy közös uniós kockázatelemzés elkészítése.

A harmadik fő területként a közös nemzetközi fellépést azonosította a biztos. Eszerint az EU-nak tovább kell mélyítenie együttműködését a nemzetközi szervezetekkel, s ennek megvitatása már terítékre is kerül a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezettel tartandó jövő heti találkozón.

A biztos szerint a fenti intézkedéseket a következő hónapokban meg kell hozni, ugyanakkor óva intett a túlreagálástól, amely megbénítaná a légi közlekedést és a gazdaságot is, amely „a gyors és megbízható légi teherszállításra támaszkodik”.

2010.12.01 12:36:45   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet