Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Egyelőre nem lesz feketelista a kockázatos repterekről
A biztonsági szempontból kockázatosnak számító repterekről várhatóan nem készül feketelista, ám nem kizárt, hogy az EU valamiképpen mégis csak számon fogja tartani, hogy mely esetekben kell a csomagokat az eddigieknél is szigorúbb ellenőrzés alá vetni.
 
A belügyminiszterek hétfőn nem tudtak dűlőre jutni azon német javaslat ügyében, amely azt szorgalmazta, hogy a biztonsági szempontból magas kockázatúnak tartott repülőterekről készítsenek egy feketelistát – írja az EUbusiness. A német szakminiszter a múlt heti Jemenből és Görögországból induló csomagbombás merényletkísérletek után terjesztette elő az egyebek között ezt is tartalmazó ötpontos tervét, ám – miként Annemie Turtelboom belga szakminiszter a hétfői ülés után elmondta – nem született egyetértés a feketelista ügyében.

A Huszonhetek ugyanakkor megállapodtak abban, hogy létrehoznak egy ad hoc csoportot, amely a múlt heti merényletkísérletek tükrében azt fogja megvizsgálni, miként lehetne fokozni a légi fuvarozás biztonságát, illetve egy olyan ellenőrző listát létrehozni, amely a „tisztának”, azaz biztonságosnak minősülő repterek meghatározásában segíthetne. Azon légi kikötők esetében, melyek nem nyerik el a fenti minősítést, számítani lehetne arra, hogy az onnan érkező csomagokat fokozottabb vizsgálatnak vetik majd alá.

Turtelboom mindezeken túl fontosnak nevezte, hogy egyfajta kockázatelemzést dolgozzanak ki, és meghatározzák, hogy mely típusú csomagokat kell mindig ellenőrzés alá vetni. Mindezek várhatóan terítékre kerülnek majd a belügyminiszterek és a közlekedési miniszterek december 2-ra tervezett együttes ülésén is.

A múlt heti merényletkísérlet után – melyet Jemenben feladott és az Egyesült Államokba címzett, de Nagy-Britanniában, illetve Dubaiban még időben felfedezett csomagbombával kívántak végrehajtani – Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Belgium és Hollandia egyoldalúan úgy döntött, hogy kitilt minden Jemenből – légi úton – érkező csomagot.

Németországot azért is érinti érzékenyen ez az egész ügy, mert a Görögországból, szintén a múlt héten feladott levélbombák egyikét Angela Merkel német kancellárnak szánták. Arról nem is beszélve, hogy az egyik jemeni csomag, amelyet végül Nagy-Britanniában fedeztek fel, a kölni reptér érintésével, az ottani biztonsági ellenőrzésen átcsúszva érkezett meg a szigetországba.

2010.11.16 11:10:50   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet