Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Milliárdos számlagyár száz „ügyféllel”

 
A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága nyomozást rendelt el több magyarországi székhelyű gazdálkodó tevékenységével összefüggésben különösen nagy értékre elkövetett adócsalás, valamint magánokirat hamisítás miatt.

 
A büntetőeljárásban érintett egyik magyarországi gazdálkodó a fémhulladék kereskedelemmel összefüggésben kiállított valótlan adatokat tartalmazó számlák kiállításával az adóhatóságot megtévesztették és ezzel az adóbevételt – 2005. év elejétől 2009. december 31-ig terjedő időszak vonatkozásában – összesen 3.377.877.000,- forinttal csökkentették.
 
A nyomozás során megállapítást nyert, hogy a magyarországi gazdálkodó 15 milliárd forintot meghaladó értékben fogadott be fiktív, valós gazdasági eseményeket nem tartalmazó számlákat a „számlagyárat” működtető bűnelkövetői körtől. Az elkövetői kör által irányított magyarországi gazdálkodók tényleges gazdasági tevékenységet nem végeztek, hulladékkezelési kereskedelmi tevékenységet nem folytattak, az ehhez szükséges engedéllyel nem rendelkeztek, a gazdálkodók létrehozásának kizárólagos célja a fiktív számlakibocsátó tevékenység volt.
 
Az eljárásban érintett másik magyarországi gazdálkodó a zöldség-gyümölcs kereskedelemmel összefüggésben 2009. évtől kezdődően bevallásaiban a „számlagyárat” működtető elkövetői körtől valótlan gazdasági eseményekről kiállított számlák általános forgalmi adó tartalmának levonásba helyezésével adófizetési kötelezettségét 420 millió Forintot meghaladó mértékben jogellenesen csökkentette.
 
A leleplezett „számlagyár” az eddigi adataink szerint feltehetően több mint száz vállalkozás részére állított ki valótlan tartalmú számlákat.
 
A közel 3,8 milliárd forint adóhiány keletkeztető bűnözői csoporttal szemben a napokban  mintegy 50 helyszínen 200 fő nyomozó részvételével házkutatásokra, lefoglalásokra került sor, melynek eredményeképpen 18 személy került előállításra gyanúsítottként történő kihallgatásuk céljából. A 18 személyből 12 fő került őrizetbe, akik közül 9 fő előzetes, míg 3 fő házi őrizetét rendelte el a bíróság.
 
A biztosítási intézkedés keretében 18 bankszámla zárolására és házkutatások során készpénz lefoglalására került sor, mely eredményeképpen ez idáig közel 128 millió forint kárbiztosítás valósult meg.
 
Bizonyítottság esetén az elkövetőkre akár 8 év szabadságvesztés büntetés is kiszabható.
2010.10.06 14:37:08   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet