Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Trükkös autóvevők - új csalássorozat hazánkban

 
Társaságunkhoz egyre több visszajelzés érkezik egy vagy több bűnözőcsoport által elkövetett csalássorozatról. A módszer sajnos nagyon jól működik, és rendkívül nagy hátrányt okozhat az áldozatnak. Végül is a gépjárműlopás egy kifinomultabb technikájáról van szó, de biztosítási vonzata is van, ezért közzétételét Ügyfeleink védelmében mindenképpen hasznosnak látjuk.

 Az elkövetők legalább hárman vannak, a viszonylag új gépjárműveket értékesítő magánszemélyekre specializálták magukat. A kiszemelt eladót minden bizonnyal a hirdetés alapján választják ki, és csak olyan autóknál lépnek akcióba, ahol mindkét gyári kulcs megvan még. Először két vevő keresi fel az eladót, és megnézik az autót. Az egyik elkövető elkéri a kulcsokat, és miközben azokat vizsgálja, a másik elhívja az eladót, hogy pl. a rendszámot együtt nézzék meg. Mindeközben az, akinél a kulcs van, kicseréli egy ugyanolyan kinézetű gyári kulcsra (az elektronikus kulcsokat nem lehet egymástól megkülönböztetni). A vevők természetesen nem veszik meg a járművet, előadják, hogy még meggondolják, majd eltávoznak. Az eladó, ha észre is veszi azt, hogy a kulcs nem működik, szinte mindig a mágneses kulcsok időként visszatérő hibájának tudja be azt.
Pár nappal, héttel később egy nő érdeklődik az autó iránt, aki nagyon meg szeretné nézni azt, de csak egy meghatározott nyilvános helyen van erre lehetősége, ami általában egy bevásárlóközpont parkolója. Valamilyen indokkal a vevőt elcsalják a járműtől, így a gyári kulccsal gyorsan, feltűnés nélkül vihetik el azt. Ez a csalás természetesen csak mágnes-kulcsos autókat áruló magánszemélyeknél működhet.
Fontos tudni, hogy a casco biztosítások többsége a kulcsok megfelelő őrzését, illetve lopáskár esetén azok hiánytalan leadását teszi a kárkifizetés feltételévé. Ezért sajnos előfordulhat, hogy az előbbi bűncselekmény áldozata nem kap kártérítést a biztosítótól. Azt, hogy ilyen esetben a biztosító mentesülhet-e a szolgáltatása alól mindig a casco biztosítás üzletszabályzata dönti el, ezért mindenképpen érdemes azt tanulmányozni, ha nehezen értelmezhető, akkor pedig jogászhoz fordulni.
Barátaik, ismerőseik védelmében - rendhagyó módon- kérjük kedves olvasóinkat, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy jelen cikk tartalmát a legtöbben megismerhessék.
 
dr. Vizi András
2010.09.17 11:48:50   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet