Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Banki adatok megszerzését célzó trójai programot fogott az ESET

Az ESET rosszindulatú programokkal foglalkozó kutatólaborja felfedezett egy új, európai és ázsiai banki adatok megszerzésére specializálódott trójait.

Megbízható szervezetekhez kapcsolódó hitelesnek tűnő kampányok csalogatják a felhasználókat a rosszindulatú program futtatására. Számos áldozata van már az újonnan felfedezett fenyegetésnek. Az ESET felhő alapú, megbízhatósági értékeléseken alapuló figyelmeztető rendszere, a LiveGrid már több száz fertőzést észlelt Törökországban, Csehországban, az Egyesült Királyságban és Portugáliában.

Ez a banki adatok, illetve bankszámlák biztonságát veszélyeztető hatékony és kifinomult trójai program Hesperbot néven ismert. Adathalászati e-maileken keresztül terjed, s Android, Symbian és Blackberry operációs rendszereken futó mobil eszközöket is megtámad.

A fenyegetés keylogger képességekkel rendelkezik, képes asztali screenshotok készítésére és videók rögzítésére, illetve távoli proxy-t tud telepíteni, de néhány bonyolultabb trükkre is képes, mint például a távoli és rejtett kapcsolódás a megfertőzött rendszerhez.

„A fenyegetés elemzése során kiderült, hogy egy banki trójaival állunk szembe, amely hasonlóan működik, és azonos céljai vannak, mint a hírhedt Zeus és SpyEye programoknak. Viszont jelentős különbséget találtunk a végrehajtás folyamatában, mely azt jelentette számunkra, hogy egy teljesen új malware családdal állunk szemben és nem egy régebbről ismert trójai új változatával.“ – mondta Robert Lipovsky, az ESET malware kutatója, aki a kutatócsoportot vezette. „Az ESET Smart Security és az ESET Mobile Security termékek tökéletes védelmet nyújtanak ilyen fajta fenyegetések ellen.” – tette hozzá.


Forrás: Sicontact

 

2013.09.10 09:38:08   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet